Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί μια συνήθη πρακτική σε όλο τον κόσμο. Χώρες υψηλού κινδύνου είναι με βάση ορισμένες μελέτες είναι η Ταϊλάνδη, το Μπανγκόκ και η Τουρκία.
Η νόθευση σε ορισμένες περιπτώσεις αποσκοπεί στην βελτίωση της όψης ή της γεύσης του αλκοολούχου ποτού ενώ άλλες φορές αποτελεί αποτέλεσμα της χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και επεξεργασίας.
Το νερό, οι χρωστικές και αρωματικές ουσίες και η μεθανόλη είναι οι πιο συνήθεις πρόσθετες ουσίες που χρησιμοποιούνται. Το νερό αποτελεί αθώο πρόσθετο το οποίο απλώς μειώνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα και αυξάνει την ποσότητα των ποτών που καταναλώνει ο πότης για να επιτύχει τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα που αναμένει από την αλκοόλη.
Η μεθανόλη
Οι παρενέργειες των χρωστικών και αρωματικών ουσιών ποικίλουν ανάλογα με το είδος τους ενώ η νόθευση με μεθανόλη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Η μεθανόλη χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως ως καύσιμο, διαλύτης, σε χρώματα, εκρηκτικά, υφάνσιμες ίνες. Η συγκέντρωση της μεθανόλης μπορεί να αυξηθεί στα αλκοολούχα ποτά ως αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και κάθαρσης κατά τη μαζική παραγωγή του ποτού είτε ως πρόσθετο για να αυξηθεί η κατασταλτική επίδραση της αλκοόλης στο ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα).
Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία. Λόγω της άθροισης του μυρμηγκικού οξέος στο αίμα προοδευτικά επέρχεται οξέωση (acidosis) που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν:
- Προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία
- Βλάβες νεύρων και του εγκεφάλου
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Ηπατική βλάβη
- Διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση.
Τα πρώτα σημεία της δηλητηρίασης λόγω μεθανόλης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τις συνήθεις συνέπειες του αλκοόλ και να χρειαστούν 12 έως 24 ώρες για να εκδηλωθούν πλήρως. Οι διαταραχές της όρασης (θαμπή όραση, διαταραχές στην διάκριση των χρωμάτων, αδυναμία όρασης) είναι αρχικά σημεία που πρέπει να θορυβήσουν τον παθόντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρική βοήθειας. Τα προβλήματα επιδεινώνονται εάν ο πάσχων λαμβάνει φάρμακα ή είναι ηλικιωμένος.
Μέτρα πρόληψης
- Να επιλέγετε προσεχτικά τα μπαρ όπου συχνάζετε.
- Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ. H ασφαλής επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους υγιείς είναι έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, έως ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44 ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με τα παθολογικά ευρήματα και τα νοσήματα που εντοπίζονται κατά την ιατρική εξέταση, παραμέτρους της κληρονομικότητας και τα λαμβανόμενα φάρμακα, τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά. Εάν είστε ανήλικος μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.
- Aποφεύγετε να ζητάτε ποτήρια ποτού και προτιμάτε τα σφραγισμένα ποτά. Όταν παραγγέλνετε μπουκάλι, να ζητάτε να σας το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά σας.
- Μην ανακατεύετε διάφορα ποτά και να μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.
- Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ουσιών ηρεμιστικών ή ψυχοτρόπων ουσιών μαζί με αλκοόλ. Οι ουσίες αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών.
- Μην οδηγείτε όταν πίνετε.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.co