Περίπου το 10% των μωρών γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον. Αρκετοί πρόωροι τοκετοί δεν έχουν εύκολα ανιχνεύσιμες αιτίες, όπως είναι κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή, και οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν γιατί οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν πιο νωρίς ή γιατί τα «νερά σπάνε» πριν το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως.
Τώρα, ερευνητές του νοσοκομείου Nationwide Children’s Hospital του Οχάιο γράφουν σε μελέτη τους που αφορούσε άνω από 100 πρόωρες κυήσεις και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine ότι μεγαλύτερες εναποθέσεις ασβεστίου από το κανονικό στη μεμβράνη πέριξ του εμβρύου (αμνιακός σάκος) μπορεί να αποτελούν αιτία για να «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πριν την ώρα τους και άρα να προκληθεί πρόωρος τοκετός. Ο μηχανισμός αυτός ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις πρόωρης γέννησης μωρών, λένε οι ερευνητές.
Οι εναποθέσεις ασβεστίου κάνουν λιγότερο ελαστικό τον αμνιακό σάκο και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Βλέπουμε αυτές τις εναποθέσεις ασβεστίου και στα μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους, κάτι που πιθανώς αποτελεί μέρος της κανονικής διαδικασίας του σπασίματος των μεμβρανών την κατάλληλη στιγμή”, ανέφερε η Irina Buhimschi, Διευθύντρια του Κέντρου Περιγεννητικής και Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών του νοσοκομείου. “Ωστόσο, όταν η ασβέστωση είναι μεγαλύτερη του κανονικού, επέρχεται ο πρόωρος τοκετός”.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο σ’ αυτές τις εναποθέσεις ασβεστίου και ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένες πρόωρες γεννήσεις στο μέλλον.
Ασβέστωση και διατροφή
Πολλά ανθρώπινα υγρά, όπως το σάλιο και το αίμα, περιέχουν ασβεστοπρωτεϊνικά σωματίδια, τα οποία, όταν επικάθονται σε μαλακούς ιστούς μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η ασβέστωση έχει ήδη συνδεθεί με πέτρες στα νεφρά, αθηροσκλήρωση, αρθρίτιδα και ρήξη ανευρύσματος.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοια σωματίδια είναι δυνατόν να παραχθούν και από το αμνιακό υγρό. Επίσης στα πρόωρα μωρά, το αμνιακό υγρό περιέχει χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται φετουίνη-Α (fetuin-A) η οποία ενδεχομένως αποτρέπει το ασβέστιο να εναποτεθεί σε λάθος μέρος, όπως είναι ο αμνιακός σάκος.
Η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων πρόωρων τοκετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκυος ίσως πρέπει να ακολουθεί διατροφικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που μειώνουν την πιθανότητα ασβέστωσης στις αρτηρίες. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η υποψία πως μια μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να ενισχύει την ασβέστωση της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.