Σύμφωνα με μια προοπτική μελέτη που είχε διάρκεια 22 χρόνια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι καπνιστές έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 15.792 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) και ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 54,2 χρόνια, ενώ το 44,8% ήταν άνδρες, το 26,1% ήταν καπνιστές και το 41,7% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Συνολικά, στον συγκεκριμένο πληθυσμό, ο κίνδυνος να εμφανιστεί ανεύρυσμα κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των 22 ετών ήταν 5,6%. Οι καπνιστές είχαν 4-6,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να ανιχνευθούν με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα 3-8 χρόνια πριν από την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση ανευρύσματος σε σύγκριση με όσους συνέχισαν να καπνίζουν. Όμως ακόμα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είχαν 2,6-3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Τουλάχιστον εξαπλάσιος κίνδυνος για τους άνδρες καπνιστές
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός ανευρύσματος στη διάρκεια της ζωής ήταν 2% για τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι πιθανότητες ήταν πολύ υψηλότερες για τους καπνιστές: οι άνδρες είχαν πιθανότητα σχεδόν 13%, ενώ οι γυναίκες είχαν 8%.
Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εμφανίζεται όταν η αορτή, η κύρια αρτηρία που παρέχει αίμα στο κάτω μέρος του σώματος, διογκώνεται λόγω αποδυνάμωσης των τοιχωμάτων της. Συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά και συχνά χωρίς συμπτώματα. Αν εντοπιστεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, αλλά αν υποστεί ρήξη, τότε περίπου το 20% των ασθενών καταλήγει στο θάνατο.
«Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δημιουργούν φόβο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά να διακόψει κανείς το τσιγάρο, δεδομένου ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων το διέκοψαν είχαν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συγκριτικά με όσους συνέχισαν να καπνίζουν», ανέφερε ο Όττο Στάκελμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.