Για την υγειονομική περίθαλψη ευάλωτων ομάδων στην Ευρώπη Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), όσον αφορά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ευάλωτων ομάδων στην Ευρώπη καθώς αποκαλύπτουν για μία ακόμα φορά τον αποκλεισμό στην πράξη αυτών των ομάδων από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.
Η εν λόγω έκθεση βασίζεται στα ιατρικά και κοινωνικά ιστορικά που συλλέχθηκαν το 2015 σε 31 πόλεις και 12 χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση το 68% των ερωτηθέντων, δεν διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, το 40% των εγκύων γυναικών δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα πριν επισκεφθούν κλινικές των ΓτΚ, περίπου 40% των παιδιών δεν είναι εμβολιασμένα σε ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, ο τέτανος, ενώ το 19 % των ερωτηθέντων είχαν βιώσει εμπειρίες βίας στη χώρα καταγωγής τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και στη χώρα υποδοχής.
Σημαντική είναι η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης στις χώρες υποδοχής, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση. Το 21,5% των ερωτηθέντων είχε παραιτηθεί από την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης ή θεραπείας, το 9,2% είχαν αρνηθεί περίθαλψη σε κάποια δομή υγείας, ενώ το 39,6% των ασθενών επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής, περιόριζαν τις κινήσεις τους από φόβο μήπως συλληφθούν.
Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν υποβληθεί σε κατάλληλη θεραπεία πριν καταλήξουν στους ΓτΚ ή σε κάποια άλλη οργάνωση, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξ’ αυτών ήδη διέμενε στη χώρα υποδοχής για ένα χρόνο η και παραπάνω.