Το ζήτημα της “επιδημίας” των καισαρικών τομών στην Ελλάδα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη χώρα μας, οι τοκετοί με καισαρική τομή κυμαίνονται σε ποσοστά από 50-70% ανάλογα με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 25%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «επιτρεπτό» ένα ποσοστό καισαρικών μέχρι το 15%.
Ακόμα και στα δημόσιο μαιευτήριο τα ποσοστά είναι υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο δημόσιο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» το ποσοστό των καισαρικών τομών υπερβαίνει το 63%.
Η διεθνής οργάνωση Human Rights in Childbirth, στην ιστοσελίδα της επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστά καισαρικών τομών, με ποσοστά κοντά στο 70%, ενώ αποτελούν ρουτίνα, πρακτικές που θα έπρεπε να εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η επισειοτομή.
Η κατάσταση αυτή που αποτελεί σοβαρή ένδειξη παραβίασης των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού, έχει γίνει αντικείμενο παρέμβασης διεθνών οργανισμών.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), στις καταληκτικές παρατηρήσεις επί της 7ης περιοδικής έκθεσής της για την Ελλάδα εξέφρασε την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα, προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη.
Η Βραζιλία
Μια άλλη χώρα όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών είναι η Βραζιλία. Τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βραζιλίας αποκαλύπτουν ότι το 84% των γεννήσεων γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και χρηματοδοτούνται από ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Αλλά και στα κρατικά νοσοκομεία το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι υψηλό φτάνοντας το 40%. Αυτά τα στοιχεία παρακίνησαν τον υπουργό της χώρας Arthur Chioro να πει ότι η καισαρική τομή είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Βραζιλία.