Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Τέξας αναφέρουν στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που ξυρίζουν ή αποτριχώνουν με άλλο τρόπο την περιοχή των γεννητικών οργάνων έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες με ξύρισμα, κερί ή ψαλιδάκι είχαν, κατά μέσον όρο, 80% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χλαμύδια, έρπη των γεννητικών οργάνων ή άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Οι ερευνητές λένε ότι η αποτρίχωση προκαλεί μικρορρήξεις στο δέρμα, διευκολύνοντας την είσοδο των μικροβίων, όπως π.χ. είναι ο ιός HPV. Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καλλωπισμός της ηβικής τρίχας αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (δείχνει μια στατιστική συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος). Θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιοι αποφασίζουν να αφαιρέσουν τις τρίχες στην ηβική περιοχή αφότου ανακάλυψαν ότι πάσχουν από κάποιο νόσημα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 7.580 Αμερικανοί ηλικίας 18-65 ετών. Από αυτούς, το 74% ανέφερε ότι έκανε κάποιου είδους αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα (το 66% των ανδρών και το 84% των γυναικών). Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αποτρίχωσης ήταν με ηλεκτρική μηχανή για τους άνδρες και με απλό ξυραφάκι για τις γυναίκες, ενώ ένας στους πέντε και στα δύο φύλα έκοβε τις τρίχες με ψαλιδάκι.
Αυξημένος κίνδυνος για μόλυνση
Οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε τέσσερις ομάδες: σε όσους αφαιρούσαν όλες τις τρίχες στη γεννητική περιοχή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σε όσους έκοβαν λίγο τις τρίχες της περιοχής κάθε εβδομάδα ή συχνότερα, σε όσους έκαναν μερική αποτρίχωση σπανίως και σε όσους δεν έκαναν ποτέ αποτρίχωση.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για μόλυνση με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως την ηλικία και ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτρίχωση σχετίζεται με το ατομικό ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.
Οι πιθανότητες σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ήταν 2,6 φορές μεγαλύτερες σε όσους έκαναν σποραδική αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων και 4,4 φορές μεγαλύτερες σε όσους έκαναν συχνή αποτρίχωση. Τα νοσήματα που καταγράφηκαν ήταν έρπης, σύφιλη, κονδυλώματα, χλαμύδια, HIV/AIDS, βλεννόρροια και μολυσματική τέρμινθος. Να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μολυσματική τέρμινθος μια σχετικά συχνή ιογενής λοίμωξη του δέρματος, ευνοείται από την αποτρίχωση στην περιοχή του “μπικίνι”.
Μεταξύ αυτών που δεν έκαναν αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων, μόνο το 8% έπασχε από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Μεταξύ αυτών που έκαναν αποτρίχωση μία φορά το μήνα ή σπανιότερα, το ποσοστό ήταν 14% και μεταξύ αυτών που έκαναν αποτρίχωση κάθε εβδομάδα ή πιο συχνά το ποσοστό ήταν 18%.
Πάντως, υπάρχει και ένα καλό με την αποτρίχωση της γεννητικής περιοχής, γράφουν οι ερευνητές, ότι μειώνει την πιθανότητα να εμφανιστούν ψείρες.