Σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, ανακαλύπτουν ότι αιτία είναι η κακή ποιότητα του ανδρικού σπέρματος. Οι άνδρες λαμβάνουν διάφορες συμβουλές από τους ειδικούς για τον τρόπο που μπορούν να έχουν πιο υγιή σπερματοζωάρια. Μεταξύ αυτών είναι μια υγιεινή διατροφή, ένα υγιές βάρος, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος και η αποφυγή ορισμένων φαρμάκων.
Τώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reproduction από τον Behzad Maleki του Πανεπιστημίου Justus-Liebig στη Γερμανία και τους συνεργάτες του, οι άνδρες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος κάνοντας συστηματική άσκηση.
Η μελέτη βρήκε ότι το τζόκινγκ επί 45 λεπτά κάθε φορά μπορεί να βελτιώσει μέσα σε λίγους μήνες τον όγκο του σπέρματος, καθώς και την κινητικότητα και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.
Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες 261 υγιείς άνδρες ηλικίας 25-40 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν. Η πρώτη ομάδα εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέτριας έντασης. Αρχικά, οι άνδρες αυτοί περπατούσαν ή έτρεχαν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο επί 25-30 λεπτά την ημέρα, τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια, αύξησαν τη διάρκεια της άσκησης σε 40-45 λεπτά κάθε φορά, και την έντασή της, με συχνότητα 4-6 φορές την εβδομάδα, επί 12 ακόμα εβδομάδες.
Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε το ίδιο πρωτόκολλο, αλλά σε υψηλότερη ένταση από την πρώτη. Η τρίτη ομάδα έκανε υψηλής έντασης άσκηση στο διάδρομο, αλλά σε σύντομες χρονικές περιόδους. Η τέταρτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου (συνέχισε τη καθιστική ζωή). Οι ερευνητές ήθελαν να δουν τι επίδραση έχουν οι διαφορετικοί τύποι άσκησης και έντασης στην ποιότητα του σπέρματος.
Καλύτερη η μέτρια ένταση για το σπέρμα
Σε όλους τους άνδρες που γυμνάζονταν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν αυτοί που συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα και έκαναν τζόκινγκ με μέτρια ένταση. Σε αυτούς παρατηρήθηκε αύξηση, κατά μέσο όρο, 21,8% του αριθμού των σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του όγκου του σπέρματος 8,3%, αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων 12,4%, βελτίωση του σχήματος των σπερματοζωαρίων 7,1% και αύξηση της συγκέντρωσής τους 14,1%.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το τζόκινγκ βελτιώνει ορισμένους δείκτες του οξειδωτικού στρες, που σχετίζονται με βλάβες στο σπέρμα. Έχει ενδιαφέρον ότι η άσκηση μέτριας έντασης είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι απολύτως σαφές για ποια αιτία, αλλά μια υπόθεση είναι ότι η υπερβολική άσκηση παράγει μεγαλύτερη θερμότητα σώματος, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του σπέρματος.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης ταιριάζουν αρκετά καλά με ό, τι πιστεύαμε για τα την άσκηση», ανέφερε ο Peter Schlegel, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και πρόεδρος της ουρολογίας στο New York Presbyterian / Weill Cornell Medical Center. “Αλλά αυτή η μελέτη είναι καλύτερη από άλλες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα”.
Σύμφωνα με τον Schlegel η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τους όρχεις, ένα ευαίσθητο όργανο και απαιτεί καλή ροή του αίματος.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώνει την αναπαραγωγική υγεία και με άλλους τρόπους, δεδομένου ότι βοηθάει στη μείωση του βάρους και του σωματικού λίπους το οποίο έχει συνδεθεί με χειρότερη ποιότητα και όγκο σπέρματος.