Συστάσεις του ΠΟΥ για τα αντιβακτηριακά χειρουργικά ράμματα

Τη χρήση ειδικών αντιβακτηριακών χειρουργικών ραμμάτων συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις νέες «Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Πρόληψη των Λοιμώξεων Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ)», οι οποίες αποτελούν και τις πρώτες Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για ΛΧΠ που έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, οι συστάσεις του ΠΟΥ αφορούν τη χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης, και εντάσσoνται στην κατηγορία των «συστάσεων υπό προϋποθέσεις, βάσει στοιχείων μέσης ποιότητας».

Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές του ΠΟΥ, «η επιτροπή προτείνει την χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση με τρικλοζάνη με σκοπό τη μείωση του κινδύνου από Λοιμώξεις Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ), ανεξαρτήτως του τύπου της επέμβασης».

Η επιλογή του ράμματος αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση ενός βασικού παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις: την αποίκηση του ράμματος από βακτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι χειρουργικές λοιμώξεις αποτελούν την τρίτη σε συχνότητα νοσοκομειακή λοίμωξη, καθώς ευθύνονται για το 14-17% των νοσηλευόμενων λόγω νοσοκομειακής λοίμωξης σε ένα γενικό νοσοκομείο.

Τα Plus Sutures της Ethicon είναι τα μόνα παγκοσμίως διαθέσιμα ράμματα που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης, η οποία αναστέλλει την αποίκιση του ράμματος από βακτήρια που συσχετίζονται συχνά με ΛΧΠ, συμπεριλαμβανομένων των S. aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος), S. epidermidis, MRSA, MRSE, E. coli+, και του K. pneumonia+.

Δείτε επίσης