Επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό έστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην οποία αναφέρει ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις του για την φαρμακευτική δαπάνη.
Συγκεκριμένα στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης αναφέρει ότι εκ παραδρομής ο υπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στην υπέρβαση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Στην ομιλία του ο υπουργός στη Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2016, τόνισε ότι: «Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρυσι ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος».
Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του, βάσει των στοιχείων του Α΄ εξαμήνου του 2016 και σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της νοσοκομειακής δαπάνης, το Νοσοκομειακό clawback για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη θα κλείσει γύρω στα 830 εκατ. ευρώ και όχι στο ποσό που αναφέρατε, δηλαδή γύρω στα 650-660 εκατομμύρια.
Επίσης, ο ΣΦΕΕ ζητά από τον υπουργό εκ νέου συνάντηση μαζί του για να συνεχίσουν όπως λέει, τη διαβούλευση αναφορικά στα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική προτού αυτά νομοθετηθούν.
Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρυσι ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος. Εμείς, λοιπόν, ακριβώς για να μην έχουμε προβλήματα ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συχνά επικαλούνται δυσβάστακτο κόστος λόγω του clawback, κάναμε μια διαπραγμάτευση και επιτύχαμε να αυξηθεί ένα όριο, που κατά την άποψή μας όντως ήταν χαμηλό και το είχαμε πει από πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό. Εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε ότι εξαιτίας και της αυξημένης προσβασιμότητας του συστήματος υγείας, ήταν προφανώς μη ρεαλιστικό».
Για το νοσοκομειακό clawback o υπουργός διευκρίνισε: «Επίσης, αυξήσαμε 20 εκατομμύρια ευρώ το προσδιορισμένο όριο από τον επίσης μνημονιακό ν. 4346 πέρυσι –ήταν τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη- για το όριο του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα. Από 570 εκατομμύρια ευρώ πήγε στα 590 εκατομμύρια για φέτος. Και εκεί είχαμε μια υπέρβαση της δαπάνης. Για τους ίδιους λόγους περίπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Όμως, έχουμε δεσμευθεί ότι μέσα από την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος, την ενσωμάτωση περισσότερων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αυτή η αύξηση δεν θα μεταφέρεται -θα είναι one-off, όπως λέγεται- και στις επόμενες χρονιές. Και θα ισχύσει η παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση για 570 εκατομμύρια ευρώ όριο clawback για το 2017 και 550 εκατομμύρια ευρώ για το 2018».
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην των φαρμάκων παροχές προς τους ασφαλισμένους με βάση τον ν. 4336, ήταν 1.402.000.000 ευρώ. Φέτος υπήρχε υπέρβαση της δαπάνης, καθώς σοβαροί κοινωνικοί λόγοι που επέβαλλαν αυτή την αύξηση και που αφορούσαν την ένταξη στο σύστημα των ανασφάλιστων πολιτών, που αφορούσαν τη διαχείριση των αναγκών εξαιτίας του προσφυγικού που είχαν σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε, λοιπόν, η συνεννόηση για το 2017 να αυξηθεί 123 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην φαρμάκου δαπάνες που αφορούν τους ασφαλισμένους.