Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου
Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί σύμφωνα με μελέτες την πρώτη αιτία σοβαρών ιατρικών απροόπτων που συνδέονται με το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι:
- Η εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα
- Ο πονοκέφαλος
- Η ναυτία
- Η ευαισθησία στο φως
- Η υπνηλία
- Το φούσκωμα
- Η δυσφορία
- Η δίψα
Κλασικό είναι το hang over από το αλκοόλ της επόμενης ημέρας: Ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλος εμφανίζονται.
Η μέθη χαρακτηρίζεται από ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Σε σοβαρές περιπτώσεις ηπατική δυσλειτουργία αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.
Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί επίσης πρόβλημα με σημαντικές παρενέργειες. Τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής αναπηρίας και θανάτων οφείλονται στην προσθήκη μεθανόλης. Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν προβλήματα νεφρών, καρδιάς, ήπατος εγκεφάλου, νεύρων, διαταραχές όρασης.
Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του ποτού κατά την διάρκεια των γιορτών είναι καλό να γνωρίζετε και να εφαρμόσετε μερικά χρήσιμα μέτρα:
- Μην «βγείτε» με άδειο στομάχι. Προτιμήστε ένα φρούτο πριν την οικογενειακή συνεστίαση.
- Μην οδηγήσετε εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ταξί και μην επιβαίνετε σε αυτοκίνητα οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
- Προτιμάτε υψηλής ποιότητας σφραγισμένα ποτά. Μην καταναλώνετε ποτά αμφιβόλου προέλευσης.
- Προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από δύο ποτά κατά το ρεβεγιόν και μην αναμιγνύετε τα ποτά μεταξύ τους. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44 ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.
- Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά την πέψη.
Μετά το ρεβεγιόν, την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού σας καταναλώνοντας χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Φάτε ελαφρά. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, τα μπαχαρικά το γάλα τον καφέ, το αλκοόλ, τα ποτά τύπου κόλα. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και τρόφιμα (καυτά – παγωμένα) δεν συνιστώνται. Καλό είναι να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες ωμών λαχανικών και να μαγειρέψετε επαρκώς τα προς κατανάλωση γεύματα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.co