Τι είναι υποσπαδίας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο υποσπαδίας είναι ένα εκ γενετής ελάττωμα που εμφανίζεται στα αρσενικά μωρά και έγκειται στην μη φυσιολογική ανάπτυξη της ουρήθρας, δηλαδή του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα.

moroΌταν ένα μωρό έχει υποσπαδία το άνοιγμα της ουρήθρας εμφανίζεται συνήθως στην κάτω πλευρά του πέους και μπορεί να εντοπιστεί σε όλο το μήκος του, από το άκρο, μέχρι ακόμα και στο όσχεο.

Σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε τον υποσπαδία, θα απαντήσουμε σε συχνές ερωτήσεις γονιών σχετικά με αυτό.

Τι προκαλεί την συγκεκριμένη κατάσταση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία αυτού του εκ γενετής ελαττώματος δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η θεραπεία με ορμόνες όπως η προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υποσπαδία στο μωρό, ενώ ορισμένες ορμονικές διακυμάνσεις, όπως η μειωμένη τεστοστερόνη, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υποσπαδία και άλλων ελαττωμάτων γενετικής φύσεως. Επίσης πολλά μωρά που γεννιούνται με έναν όρχι, συχνά έχουν και υποσπαδία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εμφάνιση του;

Η ήπια μορφή υποσπαδία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, ιδιαίτερα σε νεογνά και μικρά παιδιά. Αν είναι όμως πιο σοβαρή, το παιδί θα παρουσιάζει δυσκολία στην κατεύθυνση της ροής των ούρων, ή θα παρουσιάζει μη ευθεία στύση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, θα είναι αδύνατον να ουρήσει όρθιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κατάστασης;

Ο υποσπαδίας συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ενός νεογέννητου. Ένα τεστ που μπορεί να είναι χρήσιμο αν υπάρχει υποψία σοβαρού υποσπαδία είναι μια αξονική ουρογραφία, δηλαδή η απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος με ακτίνες Χ. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να ελέγξει και άλλες συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών ή των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη (ουρητήρες).

Πώς αντιμετωπίζεται εφόσον διαγνωσθεί;

Ο υποσπαδίας απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση του ανοίγματος της ουρήθρας και γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του μωρού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επέμβασης, ανάλογα με το είδος του υποσπαδία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επανατοποθέτηση της ουρήθρας, επιδιόρθωση της τοποθέτησης του ανοίγματος της ουρήθρας στην κεφαλή του πέους και ανασύσταση του δέρματος της περιοχής γύρω από το άνοιγμα της ουρήθρας.

Μάθετε περισσότερα για τον υποσπαδία και τη διαδικασία διάγνωσης και αντιμετώπισης του από την ιστοσελίδα του εξειδικευμένου παιδοχειρουργού Αχμέντ Χαντίντι.

Δείτε επίσης