Σας αρέσουν τα πικάντικα τρόφιμα; Αν ναι, τότε ίσως να ζήσετε περισσότερο, λένε δύο ερευνητές από το Larner College of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, οι οποίοι βρήκαν ότι η κατανάλωση καυτερών κόκκινων πιπεριών τσίλι συνδέεται με μείωση κατά 13% της συνολικής θνησιμότητας – κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One και η υποψία των ερευνητών είναι πως η καψαϊκίνη, η ουσία που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Mustafa Chopan και ο Benjamin Littenberg, ανέλυσαν μια βάση δεδομένων των ΗΠΑ, την National Health and Nutritional Examination Survey III (NHANES) η οποία έχει συγκεντρώσει διατροφικά στοιχεία από το 1988 μέχρι το 1994. Η έρευνα αφορούσε 16.179 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 19 ετών, κατά μέσο όρο.
Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν συνολικά 4.946 θάνατοι. Η θνησιμότητα για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές τσίλι ήταν 21,6% και 33,6% για όσους δεν τις κατανάλωναν. Κατόπιν προσαρμογών που έγιναν στη στατιστική ανάλυση για τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων και τις άλλες διατροφικές τους συνήθειες, το συμπέρασμα ήταν ότι οι καυτερές κόκκινες πιπεριές μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%.
Η καψαϊκίνη
Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα είναι ασαφής, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό που κάνει την κόκκινη πιπεριά καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.
Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Θεωρείται ότι ρυθμίζει τη στεφανιαία ροή του αίματος και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τέλος, οι καυτερές κόκκινες πιπεριές περιέχουν βιταμίνες B, βιταμίνη C και βήτα καροτίνη.
Να σημειωθεί ότι εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 ήταν η πρώτη που συσχέτισε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα.
Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως η καψαϊκίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ μια άλλη άλλη ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.