Μεγάλη πρόοδο στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη θεωρούν πως έκαναν Βρετανοί ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.
Η εξέταση αφορά μια προηγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας (MRI), η οποία διπλασιάζει τη διάγνωση (τον αριθμό) των επιθετικών όγκων, όταν προηγείται της βιοψίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανδρών που κάνουν βιοψία κατά 25%.
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) εξετάζει τα ευρήματα της μελέτης για να αποφανθεί αν θα μπορούσε η μαγνητική να εφαρμοστεί άμεσα στην ιατρική πρακτική. Σήμερα, όταν ανευρίσκονται υψηλά επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τον ανδρών, γίνεται βιοψία για να βρεθεί αν υπάρχει καρκίνος ή όχι – τα ποσοστά επιτυχίας είναι γύρω στο 50% κατά την πρώτη φορά που γίνεται βιοψία ενώ μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.
Η βιοψία γίνεται με λήψη δειγμάτων από διαφορετικά σημεία του προστάτη (10-12 σημεία) με χρήση λεπτών βελονών. Η μέθοδος αυτή μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα -να μην βρει τον καρκίνο διότι μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο- και να χρειασθεί επανάληψη της βιοψίας αργότερα. Πέρα, από την ταλαιπωρία, μπορεί επίσης να προκαλέσει και παρενέργειες ή επιπλοκές, όπως π.χ. αιμορραγία, ή μόλυνση από κάποιο βακτήριο καθώς η βελόνα διέρχεται μέσα από το έντερο όπου υπάρχουν μικρόβια, ακόμα και σηψαιμία.
27% λιγότερες βιοψίες
Η μελέτη, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο PROMIS, περιέλαβε 576 άνδρες με υψηλό PSA και διεξήχθη σε 11 νοσοκομεία της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων του University College London, του Royal Marsden Hospital και του University of York ενώ χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό κράτος.
Από τους 576 άνδρες που εξετάστηκαν οι 408 είχαν καρκίνο και από αυτούς οι 230 είχαν επιθετικό καρκίνο. Άρα, το 27% απέφυγαν τη βιοψία διότι δεν είχαν καρκίνο. Μεταξύ αυτών που είχαν επιθετικό καρκίνο, η μαγνητική είχε ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης 93% – η επιτυχία τη βιοψία τυχαίας λήψη ιστικών δειγμάτων από τον προστάτη είναι 48%, ανέφεραν οι ερευνητές.
Στους άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη ο συνδυασμός μαγνητικής τομογραφίας και βιοψίας δίνει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνώσει τον καρκίνο.
«Τα ευρήματα αποτελούν άλμα προόδου στον τρόπο διάγνωσης του προστατικού καρκίνου», είπαν οι ερευνητές.
Συνολικά, αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση μαγνητικής στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαμηλότερο ποσοστό των ανδρών που υποβάλλονται σε περιττές βιοψίες.