Την ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, να υπάρξει μια ισορροπημένη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) σε ανακοίνωση του.
Το κράτος, μέσω της πολιτικής δημόσιας υγείας αλλά και μέσω του τρόπου με τον οποίο ασκεί τον εποπτικό ρόλο στην ιδιωτική αγορά που συμπληρώνει τη δημόσια υγεία, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη και εδραίωση των δομικών στρεβλώσεων που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται η υγιής επιχειρηματικότητα, όπως η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη, ούτε, κυρίως, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, επισημαίνει ο ΣΕΒ.
Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά του φαρμάκου περιλαμβάνουν:
- Εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαβερές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, και απαγόρευση της χορήγησής τους χωρίς ιατρική συνταγή σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης σε στελεχωμένα κέντρα υγείας, όπου ο περιστασιακός ασθενής θα μπορεί εύκολα να προμηθευτεί την απαραίτητη συνταγή.
- Ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα όπως με εφαρμογή του νόμου για δημοσιοποίηση των παροχών εταιρειών προς ιατρούς.
- Ενίσχυση μεικτού κέρδους φαρμακοποιών και αλυσίδων διανομής αναλογικά στην περίπτωση διάθεσης πιο οικονομικών και ειδικά γενόσημων φαρμάκων, δηλαδή να εξειδικευτεί σε περισσότερα κλιμάκια τιμολόγησης η ενιαία σήμερα κατηγορία για φάρμακα κάτω των 50 ευρώ.
- Μείωση, αναλογικά του rebate των φαρμακοποιών σε σχέση και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στη διάθεση γενοσήμων, και εφαρμογή του clawback όχι στο σύνολο του κύκλου εργασιών της αγοράς αλλά σε υποκατηγορίες οι οποίες θα προκύψουν από προσεκτική ανάλυση στοιχείων και δεδομένων.
- Επίσης εξαίρεση από τα όρια δαπάνης clawback και rebate ορισμένων ειδικών περιπτώσεων θεραπειών, που θα πρέπει όμως να υπόκεινται σε διαπραγμάτευση και αυστηρά πρωτόκολλα, όπως τα αντιρετροικά φάρμακα ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα εμβόλια.
- Διασύνδεση της μείωσης των τιμών γενοσήμων με στόχους αύξησης του μεριδίου τους.
- Εφαρμογή αυστηρών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, λειτουργία μητρώων ασθενών και ανάλυση των ηλεκτρονικών δεδομένων, για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Ενίσχυση της ικανότητας του κράτους να λειτουργεί με επιτροπές διαπραγμάτευσης ξεκινώντας από εξειδικευμένες πολύ ακριβές αλλά και συμβατικές θεραπείες με μεγάλη ζήτηση, και ανάπτυξη του φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.
Τέλος ο ΣΕΒ προτείνει την ενίσχυση του ΕΟΦ και δυνατότητα αξιοποίησης μέρος των εσόδων του για την κάλυψη των οργανωτικών αναγκών του, αλλά και συνέπεια του ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση των οφειλών του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συγκρατηθεί η υπερσυνταγογράφηση και να εξασφαλιστεί μια ισορροπία ανάμεσα στην κάλυψη των αναγκών θεραπείας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την αναγκαία ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς φαρμάκου, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.