Ερευνητές από τη Βρετανία βρήκαν ότι η κισπεπτίνη (kisspeptin), μια ορμόνη που κυρίως δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κλινικά και να δίνεται στο μέλλον ως φάρμακο προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που αυξάνουν τη διάθεση για ερωτική συνεύρεση.
Την ορμόνη αυτή χρειάζονται ζευγάρια που δυσκολεύονται όχι λόγω βιολογικών διαταραχών αλλά εξαιτίας διαταραχών της ερωτικής διάθεσης.
Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα και ενεργοποιεί κατά την περίοδο της εφηβείας άλλες ορμόνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή και την σεξουαλική ωρίμανση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation. Θα χρειασθούν βέβαια περαιτέρω μελέτες πριν η κισπεπτίνη λάβει τη θέση της στη φαρμακολογία. Για την ώρα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα χάπι που θα περιέχει την εν λόγω ορμόνη και θα τονώνει την ερωτική επιθυμία.
Βελτιώνει το συναίσθημα
Σε μια διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού Waljit Dhillo και τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Αλέξανδρο Κομνηνό εξέτασαν 29 νέους ετεροφυλόφιλους άνδρες.
Οι συμμετέχοντες έκαναν είτε ενέσεις κισπεπτίνης είτε μιας εικονικής ουσίας και κλήθηκαν να δουν διάφορες ρομαντικές ή ουδέτερες εικόνες ενώ ο εγκέφαλός τους εξεταζόταν με μαγνητική απεικόνιση.
Διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη πυροδότησε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διάθεση όταν έβλεπαν τις ρομαντικές εικόνες, ενώ παράλληλα μειώθηκε η αρνητική συναισθηματική διάθεση των εθελοντών – δεν υπήρξε επίδραση όταν έβλεπαν τις ουδέτερες φωτογραφίες. Με άλλα λόγια η ορμόνη λειτουργεί ως εγκεφαλικό βιάγκρα.
Το εύρημα ότι βελτιώνει τη συναισθηματική διάθεση μπορεί να ανοίγει το δρόμο για τη χρήση της κισπεπτίνης στη θεραπεία και της κατάθλιψης.
Στη μελέτη, οι άνδρες που είχαν τη μικρότερη σεξουαλική όρεξη, φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο. Είναι άγνωστο αν η ορμόνη μπορεί να βελτιώνει τη λεγόμενη “ψυχρότητα” των γυναικών.
Πριν από αυτή τη μελέτη, πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η ορμόνη μεταβάλλει την ερωτική τους συμπεριφορά.
“Οι περισσότερες από τις μεθόδους έρευνας και θεραπείας για την υπογονιμότητα μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στους βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει με φυσικό τρόπο. Οι βιολογικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά ο ρόλος του ερωτικού παιχνιδιού και η επεξεργασία του από τον εγκέφαλο είναι επίσης σημαντική διαδικασία, αλλά μόνο εν μέρει κατανοητή σήμερα, για την επίτευξη εγκυνοσύνης”, ανέφερε ο Dhillo.
Να σημειωθεί ότι η κισπεπτίνη επάγει την παραγωγή της LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) και της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) οι οποίες απαιτούνται για την έμμηνο ρύση της γυναίκας. Ορισμένες αθλήτριες δεν έχουν περίοδο λόγω πολύ χαμηλών επιπέδων λίπους στο σώμα τους. Αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με το γεγονός ότι ο λιπώδης ιστός παράγει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία επάγει την παραγωγή της κισπεπτίνης. Επίσης η κισπεπτίνη μπορεί να διεγείρει την έκκριση της αλδοστερόνης και την απελευθέρωση ινσουλίνης.