Ανδρέας Ξανθός: Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την ΠΦΥ

Ο Yπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και ανάφερε τα εξής:

  • Μέσα στο 2016 καταφέραμε εκτός από τη λειτουργική ευστάθεια του συστήματος να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και για την οικονομική εξυγίανση του: Διατέθηκαν  στα δημόσια νοσοκομεία 900 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών τους και τώρα στόχος μας είναι  να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ίδιο έχει συμβεί και στον ΕΟΠΥΥ του οποίου η ρευστότητα είναι διασφαλισμένη με την απόδοση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ.
  • Η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων αποτελεί μια υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και πολύ μετρήσιμη ανακουφιστική παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της προοδευτικής αυτής παρέμβασης, αρκεί να πούμε ότι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με το σύστημα Obamacare (που τώρα ξηλώνει ο Ντόναλντ Τράμπ) κατάφερε να καλύψει- με διαφορετικούς όρους βέβαια- τους μισούς ανασφάλιστους  των ΗΠΑ  (20 εκατομμύρια, κάτω από το 10% του πληθυσμού) στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Εμείς καλύψαμε όλους τους ανασφάλιστους που ανέρχονται σε περίπου 2,5  εκατομμύρια (25% του πληθυσμού) σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτροπείας.
  • Όσον αφορά την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία: Δεν έχουμε τη διάθεση να εξωραΐζουμε την πραγματικότητα. Προβλήματα υπήρχαν και πριν τη μνημονιακή περίοδο, οξύνθηκαν τα χρόνια της λιτότητας και εξακολουθούν να υπάρχουν. Όμως από την επαφή που έχουμε με τους εργαζόμενους στις περιοδείες που κάνουμε στα νοσοκομεία όλης της χώρας, βλέπουμε ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό έχουν διαπιστώσει στην πράξη ότι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ήδη έχουν προσληφθεί 4.000 εργαζόμενοι (μόνιμο- επικουρικό  προσωπικό, μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ , επικουρικοί γιατροί, συμβασιούχοι ΚΕΕΛΠΝΟ, διοικητικοί μέσω ΑΣΕΠ 1998 κλπ) και μέσα στο Φεβρουάριο θα υπάρξει μια «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού ατόμων στα νοσοκομεία μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ  παράλληλα θα προκηρυχθούν και  2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα, με την πρόσληψη 3000 περίπου οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας , που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ  (ΜΔΤ και ΠΕΠ).
  • Με την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, με την εφαρμογή ενός σχεδίου αλλαγής στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και με στοχευμένες προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύωρες αναμονές που παρατηρούνται σήμερα στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την εργασιακή πίεση στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Για την ειδική αγωγή: Ανέκυψε ένα μεγάλο ζήτημα από μια σωστή επιλογή του ΕΟΠΥΥ να συμβάλλονται οι ιδιώτες γιατροί με τον Φορέα και να μην πληρώνουν οι γονείς των παιδιών από την τσέπη τους το αντίτιμο των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Υπάρχει ο φόβος ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει στην ώρα του τους παρόχους, αυτό όμως δεν ισχύει γιατί έχουμε καταφέρει την οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού ο οποίος πλέον δεν θα παράγει ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτές τις μέρες δώσαμε παράταση της προθεσμίας για τη διαβούλευση (28/2/2017) και τη σύναψη συμβάσεων (15/3/2017) με στόχο το διάστημα που θα μεσολαβήσει να δημιουργήσουμε το απαραίτητο  κλίμα εμπιστοσύνης, να κάνουμε ένα γόνιμο διάλογο με τους θεραπευτές και να οδηγηθούμε σε μια συναινετική λύση. Παράλληλα συγκροτούμε μια επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών και με εκπροσώπηση των συλλόγων  των θεραπευτών. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν αξιόπιστα οι ανάγκες αυτού του πληθυσμού και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τις οικογένειες σε καθεστώς ανασφάλειας για τη θεραπευτική φροντίδα των παιδιών τους.

Δείτε επίσης