Το πόσες ώρες αφιερώνει κανείς στο Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ηλεκτρονικό τζόγο και γενικά στο internet, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδιά του, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One από Βρετανούς ερευνητές του King’s College London.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τη χρήση του ίντερνετ που αφορούσαν περίπου 8.500 ζεύγη 16χρονων διδύμων, τόσο μονοζυγωτικών (έχουν 100% κοινά γονίδια) όσο και δυζυγωτικών (50% κοινά γονίδια).
Συσχετίζοντας το χρόνο που πέρναγαν οι συμμετέχοντες στις ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλες ιστοσελίδες όπως εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και τυχερών παιχνιδιών, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα γονίδια εξηγούσαν πάνω από το ένα τρίτο των ατομικών διαφορών που καταγράφεται σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Η επιρροή του γενετικού παράγοντα ανάλογα με τις δραστηριότητες εκτιμήθηκε πως ήταν:
- Iντερνετικός τζόγος 39%
- Ψυχαγωγικές ιστοσελίδες 37%
- Εκπαιδευτικές ιστοσελίδες 34%
- Facebook και άλλα μέσα κοινωνική δικτύωσης 24%
Τα παραπάνω ποσοστά υποδηλώνουν το βαθμό που τα γονίδια εξηγούν τις προσωπικές αποκλίσεις μεταξύ των χρηστών, όσον αφορά το χρόνο που αφιερώνουν σε διάφορες online δραστηριότητες.
Ατομικές διαφορές
«Η διαπίστωση ότι τα γονίδια επηρεάζουν αρκετά το πόσο χρόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τοποθετεί πλέον τον χρήστη-καταναλωτή στην ενεργητική θέση του “οδηγού”, που επιλέγει πόσο θα κάνει χρήση των διάφορων ιστοσελίδων, ανάλογα με τις ανάγκες του», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Ziada Ayorech.
Κατά τους ερευνητές, το βασικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος είναι η επιλογή. Τα άτομα δεν είναι παθητικοί αποδέκτες του περιβάλλοντός τους αλλά επιλέγουν τις εμπειρίες τους ανάλογα με το γενετικό τους υπόβαθρο.
Μάλιστα, οι ατομικές διαφορές διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αναζητήσει σύνδεση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που υποστηρίζουν μόνο τις απόψεις τους, ενώ ένα άλλο μπορεί να επιλέξει να διερευνήσει τις αντικρουόμενες απόψεις.