Στην έλλειψη ειδικευομένων νέων γιατρών η οποία οφείλεται στη μετανάστευση αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου και στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για τον λόγο αυτόν, οι προσλήψεις θα είναι πλέον στοχευμένες, πρόσθεσε, όπως στοχευμένη θα είναι και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην οποία θα δοθεί βάρος το 2017 είπε.
Χθες ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σουφλίου και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους εργαζόμενους, εκπροσώπους συλλόγων και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διήμερη περιοδεία του Υπουργού στη Θράκη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Στην ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι παρά τις προσλήψεις που γίνονται, υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς- ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ειδικευόμενους- και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού του Νοσοκομείου, όπως των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, και ανέφεραν ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος θα έλυνε μια σειρά προβλημάτων.
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι η έλλειψη ειδικευομένων η οποία οφείλεται στη μετανάστευση νέων και αξιόλογων γιατρών σε χώρες του εξωτερικού αποτελεί μια «μεγάλη πληγή» στο σύστημα υγείας και για τον επιπλέον λόγο ότι το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό είναι προχωρημένης ηλικίας και κουρασμένο.
«Το 2016 με τις προσλήψεις που δρομολογήσαμε, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τη συνεχιζόμενη διαρροή γιατρών και λοιπού προσωπικού» ανέφερε ο κ. Ξανθός .
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι με τις προσλήψεις που δρομολογούνται αυτό το διάστημα, στόχος είναι όχι μόνο να καλυφθούν τα κενά αλλά και η κάλυψη αυτή να είναι στοχευμένη εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, τα Εργαστήρια , τα ογκολογικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα , οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.
Σχετικά με τον εξοπλισμό του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι πράγματι είναι «γηρασμένος» σε πολλά νοσοκομεία και χρήζει αντικατάστασης, δυστυχώς, όμως, τα ¾ του των πόρων ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα για την ολοκλήρωση έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη.
«Γι’ αυτό το λόγο έχουμε στραφεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία με ένα χαμηλότοκο δάνειο αισιοδοξούμε ότι θα καλύψει τη δαπάνη έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων σε βάθος δεκαετίας. Είμαστε στα πρόθυρα της συμφωνίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως απόρροια της διασύνδεσης του νοσηλευτικού ιδρύματος με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τόνισαν ότι από το 2013 που έγινε η συγχώνευση, το Νοσοκομείο έχει φθίνουσα πορεία και συρρικνώνεται συνεχώς. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να δοθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις καθώς ενώ προκηρύσσονται θέσεις, τελικά καταλήγουν «άγονες» λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της πλειονότητας των γιατρών να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία απομακρυσμένων περιοχών όπως αυτό του Διδυμοτείχου.
Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είναι πραγματικά ηρωισμός να εργάζεται κάποιος σε τόσο αντίξοες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς και σε δυσπρόσιτη περιοχή και συμφώνησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται επιπλέον κίνητρα προσέλκυσης καθώς αυτά που έχουν ήδη ληφθεί φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Σε ό,τι αφορά το αίτημα αυτονομίας του Νοσοκομείου που έχει σοβαρή τεκμηρίωση και ισχυρά επιχειρήματα , ο κ. Ξανθός εμφανίστηκε θετικός υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αποσύνδεση ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας ( Νοσοκομεία Λάρισας και Ηρακλείου) και δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να το εξετάσει μέσα στο 2017 στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά νοσοκομεία με ανάλογα προβλήματα.
Στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, οι γιατροί έθεσαν ως μείζον ζήτημα τη μετακίνηση προσωπικού που γίνεται για την ενίσχυση των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου με συνέπεια να αποδυναμώνονται τα Κέντρα Υγείας.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό με αναλώσιμα υλικά, και προϊόντα καθημερινής χρήσης εξαιτίας της υπαγωγής τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να διατηρούν τα Κέντρα Υγείας ένα μικρό ταμείο έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις άμεσες ανάγκες τους.
Σχετικά με τη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία ο κ. Ξανθός απάντησε ότι το Υπουργείο Υγείας κατέβαλε μια τεράστια προσπάθεια το 2015 να αποτρέψει την κατάρρευση του ΕΣΥ και το 2016 να σταθεροποιήσει το σύστημα.
«Το 2017 είναι η χρονιά που θα εστιάσουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων στις υπάρχουσες δομές αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ με την ανάπτυξη Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)» ανέφερε χαρακτηριστικά.