Oι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και ιδιαίτερα από ορισμένους μορφές του. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Σίδνεϊ και το University College του Λονδίνου σε μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα μιας δεκαετίας για 163.363 άνδρες και γυναίκες βρίσκοντας πως όσοι είχαν κακή ψυχολογία διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, του οισοφάγου και τη λευχαιμία. Η μετα-ανάλυση βασίσθηκε στα δεδομένα 16 προηγούμενων μελετών που διεξήχθησαν την περίοδο 1994-2008.
Στην αρχή, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρκίνο αλλά στη διάρκεια της δεκαετίας 4.353 άτομα πέθαναν από διάφορες μορφές του.
Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες (ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, σωματικό βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν το περισσότερο άγχος και κατάθλιψη, διέτρεχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο – μέσος όρος όλων των μορφών.
Τα ποσοστά κινδύνου
Για ορισμένους καρκίνους η αύξηση ήταν πολύ σημαντική όπως:
- Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η αύξηση του κινδύνου θανάτου ήταν 84%,
- Για τον καρκίνο του προστάτη, η αύξηση ήταν 142%
- Για τον καρκίνο του παγκρέατος ήταν 176%
- Για τον καρκίνο του οισοφάγου ήταν 159%
- Για τη λευχαιμία ήταν 300%
«Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η κακή ψυχολογία αποτελεί επιβαρυντικό προγνωστικό δείκτη για την έκβαση ορισμένων νοσημάτων, αν και απέχουμε ακόμα πολύ από το να πούμε ότι μπορεί και να αποτελεί αιτία πρόωρου θανάτου από τέτοια νοσήματα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης David Batty, καθηγητής Νοητικής Επιδημιολογίας στο University College London.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες παρεμβαίνουν στους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Η παρατεταμένη απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα των κυττάρων να επιδιορθώνονται από μόνα τους και να καταπολεμούν τις μεταλλάξεις του DNA που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Επίσης, μπορεί να παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι αγχώδεις δεν βοηθούν αρκετά τον εαυτό τους σε θέματα αντιμετώπισης μιας ασθένειας. Αυτό ίσως εξηγεί ως ένα σημείο γιατί ο καρκίνος του εντέρου, του παγκρέατος και του οισοφάγου σχετίζονται περισσότερο με το άγχος – οι καρκίνοι αυτοί μπορούν να γίνουν χειρότεροι από το υπερβολικό φαγητό ή την έλλειψη άσκησης.