Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine δείχνει ότι οι συνθήκες εργασίας μπορεί να επιδρούν στη βιολογική ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί καθώς παρατηρήθηκε μειωμένο απόθεμα ωαρίων και χειρότερη ποιότητά τους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη φύση της δουλειάς με το χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Η τρέχουσα μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που κάνουν βαριά σωματική εργασία ή δουλεύουν στη νυχτερινή βάρδια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Ανύψωση βάρους και εργασία τη νύχτα
Ερευνητές του Ηrvard T.H. Chan School of Public Health, με επικεφαλής την Lidia Mínguez-Alarcón, εξέτασαν δεδομένα για 473 γυναίκες οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Από αυτές, οι 313 γυναίκες είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 35 ετών και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 23.
Το 40% των γυναικών του δείγματος έκαναν εργασία που απαιτούσε να σηκώνουν αντικείμενα ή να τα μεταφέρουν σε άλλο σημείο ενώ το 22% των γυναικών έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική εργασία. Το 9% των γυναικών δούλευαν στην απογευματινή ή τη νυχτερινή βάρδια.
Οι γυναίκες που σήκωναν ή μετέφεραν βαριά αντικείμενα δεν επηρεάστηκαν σε σχέση με τη θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH: follicle stimulating hormone) η οποία συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης της ηλικίας των ωοθηκών. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι είχαν 8,8% λιγότερα εναπομένοντα ωάρια και 14,1% λιγότερα ώριμα ωάρια.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που εργάζονταν τη νύχτα ή το απόγευμα είχαν χαμηλότερο απόθεμα ωαρίων σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες εργάζονταν την ημέρα, ανεξάρτητα από τις σωματικές απαιτήσεις της εργασίας. Η διαπίστωση αυτή συμβαδίζει με τα ευρήματα δύο προηγούμενων μελετών. Η αιτία γι’ αυτό είναι πιθανώς η διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αρνητική επίπτωση για τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και έκαναν βαριές δουλειές (με ΔΜΣ άνω του 25) καθώς επίσης και για τις γυναίκες άνω των 37 ετών.
Προς το παρόν είναι άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός -αν υπάρχει- μέσω του οποίου η ανύψωση βαρών επιδρά αρνητικά στην ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας.
Επιπλέον, καθώς επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Η ερευνητική ομάδα δεν εκτίμησε τον αντίκτυπο άλλων παραγόντων στη γονιμότητα και δεν μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες.
Πηγή: Occupational factors and markers of ovarian reserve and response among women at a fertility centre.