Oι ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει τη διαιτητική χοληστερίνη (χοληστερόλη), δηλαδή αυτή που υπάρχει στα γεύματα. Κάνουν ότι και η εζετιμίβη, αλλά λειτουργούν μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.
Το συκώτι χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη για να παρασκευάσει χολικά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητη για την πέψη. Οι ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα έμμεσα, αναχαιτίζοντας αυτά τα οξέα. Καθώς μειώνεται η παραγωγή χολικών οξέων, αυτό γίνεται αντιληπτό από το σώμα που προσπαθεί να φτιάξει κι άλλα χολικά οξέα, στα επίπεδα που πρέπει. Με άλλα λόγια, το συκώτι υποκινείται να χρησιμοποιήσει επιπλέον χοληστερίνη ώστε να παράγει τα χολικά οξέα του και τελικά αυτό μειώνει το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.
Παρενέργειες
Oι ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων περιλαμβάνουν χολεστυραμίνη (cholestyramine), την κολεστιπόλη και την κολεσεβελάμη. Τυπικά μειώνουν την LDL χοληστερίνη περίπου 15-30%, ανάλογα με την ημερήσια δόση. Πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά για μήνες και χρόνια, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μεγάλες ποσότητες αυτών των φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης αλλά αυξάνουν τις παρενέργειες οι οποίες είναι σημαντικές και δεν είναι καλά ανεκτές.
Οι παρενέργειες των ρητινών δέσμευσης χολικών οξέων περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, αίσθημα καύσου και φούσκωμα. Μπορεί να δεσμεύσουν άλλες ουσίες από τα χολικά οξέα και ίσως παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να απορροφά μερικά φάρμακα, ιδίως παρασκευάσματα για δακτυλίτιδα, βήτα αναστολείς, γουορφαρίνη, διουρητικά θειαζίδης, σπασμολυτικά και συμπληρωματικές ορμόνες για το θυρεοειδή.
Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν πρέπει να παίρνουν ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων, διότι εμφανίζεται μια τάση για άνοδο των τριγλυκεριδίων.
Λόγω των παρενεργειών τους, οι ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την εζετιμίβη.