Η σαλμονέλα, το βακτήριο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, μπορεί να βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο δρώντας ως δούρειος ίππος. H σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine από επιστήμονες της Νότιας Κορέας και αφορούσε ποντίκια.
Το βακτήριο επιβιώνει μέσα στους καρκινικούς όγκους και τους “σημαδεύει”, με αποτέλεσμα να τους αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να τους επιτίθενται για να τους καταστρέψουν.
Ο καρκίνος μεταχειρίζεται διάφορους μηχανισμούς για να ξεφεύγει από τα “ραντάρ” του ανοσοποιητικού συστήματος και να αποφεύγει τις επιθέσεις του αλλά οι ιατρικοί ερευνητές αναζητούν τρόπους για να φανερώνεται και να αντιμετωπίζεται (μεθόδους ανοσοθεραπείας).
Η περίπτωση ότι η σαλμονέλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά του καρκίνου είναι γνωστή από το 2010, καθώς Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν, πάλι σε ποντίκια, ότι μπορεί να ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και έτσι να βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Κατά του παχέος εντέρου
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τη Νότιο Κορέα τροποποίησαν γενετικά ένα στέλεχος της σαλμονέλας της εντερίτιδας (συγκεκριμένα το Salmonella typhimurium) ώστε να παράγει μια πρωτεΐνη (λέγεται FlaB: flagellin B) η οποία προέρχεται από ένα άλλο γένος βακτηρίων (το δονάκιο ή vibrio).
Τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια της σαλμονέλας κατόρθωσαν να προκαλέσουν επιτυχημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ομάδα ποντικιών με καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα πάνω από τα μισά ζώα να θεραπευτούν, δίχως να εμφανίσουν παρενέργειες.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Joon Haeng Rhee, καθηγητή στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Chonnam, στο Γκουάνγκτζου, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε ανθρώπους και σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να επαληθεύσουν και να βελτιώσουν τα ευρήματά τους.
Ένα ερώτημα είναι αν η μέθοδος αυτή καταπολεμά όχι μόνο τους όγκους, αλλά μπορεί επίσης να “εμβολιάζει” τον οργανισμό έναντι πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.