Τους τελευταίους μήνες, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Allergan, της Gilead και της Novartis, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία μιας ασθένεια του ήπατος που δεν είναι ευρέως γνωστή, τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ή Nash.
Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα προκαλεί ουλές και φλεγμονή του ήπατος και θεωρείται ότι πλήττει πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τράπεζα επενδύσεων Bernstein.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ασθένεια προκαλεί θανατηφόρο κίρρωση, ενώ επίσης αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του ήπατος ή καρδιακή νόσο.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πιστεύει ότι περίπου 20.000 θάνατοι κάθε χρόνο από χρόνια ηπατική νόσο ή κίρρωση, δεν σχετίζονται με τον αλκοολισμό.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά φαρμάκων για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα παγκοσμίως, θα ανέρχεται στα 35 δισ. ετησίως, στο αποκορύφωμά της.
Δεν υπάρχουν σήμερα εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά οι φαρμακευτικοί όμιλοι μελετούν πάνω από 25 πειραματικές ουσίες σε ανθρώπους, ενώ τέσσερα φάρμακα έχουν είτε εισέλθει σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, ή πρόκειται να εισέλθουν σε τελικό στάδιο δοκιμών.
Από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, η Allergan προηγείται, έχοντας δαπανήσει 1,7 δισ. δολάρια, πέρυσι τον Νοέμβριο, για την απόκτηση της Tobira, εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο. Το κύριο φαρμακευτικό προϊόν της Tobira, το Cenicriviroc, εισέρχεται σε μελέτες φάσης ΙΙΙ μέσα στο 2017, ενώ τελικά αποτελέσματα αναμένονται το 2019.
Η Gilead, εξαγόρασε πρόσφατα τη Nimbus για 1,2 δισ. δολάρια, για το ίδιο λόγο, ενώ παράλληλα επενδύει σημαντικά ποσά σε ερευνητικές προσπάθειες στο εσωτερικό της.
Αρκετοί ακόμα μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι όπως η Novo Nordisk και η Shire επεξεργάζονται φάρμακα για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που όμως βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι εταιρείες που προηγούνται σ’ αυτόν τον αγώνα για «πρωτιά» στην ανακάλυψη φαρμάκου για τη νόσο Nash δεν προέρχονται από τις τάξεις των κορυφαίων εταιρειών. Είναι η Intercept Therapeutics, ένας όμιλος βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, και η γαλλική ανταγωνίστριά της, η GenFit.