Στα 4,8 δισ. ευρώ οι πωλήσεις των φαρμακείων το 2016

Στα 2,85 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι συσσωρευμένες απώλειες της αγοράς φαρμακείων το διάστημα 2009-2016, σύμφωνα με μελέτη της ICAP καθώς οι συνολικές πωλήσεις υπολογίζεται ότι ήταν στα 4,795 δισ. ευρώ το 2016 ενώ μόνο για τα φάρμακα ήταν 4,0 εκατ. ευρώ.

Καθώς ο αριθμός των φαρμακείων υπολογίζεται σε 10.400 για το σύνολο της χώρας, κατά μέσο όρο, ένα φαρμακείο είχε πωλήσεις που κυμαίνονται στα 460.000 ευρώ το 2016.

Ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων περιορίστηκε το 2016 κάτω του 1%, καθώς η πτώση του τζίρου από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μετριάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τις μεγαλύτερες πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) αλλά και άλλων προϊόντων.

Όπως σημειώνεται στην πέμπτη έκδοση της κλαδικής μελέτης που ολοκληρώθηκε από την ICAP, η γενικότερη πτώση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται σε μείωση των επισκέψεων των Ελλήνων στα φαρμακεία, αλλά κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά απόδειξη.

Οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων (σε τιμές λιανικής) παρουσίασαν ανοδική πορεία την περίοδο 2004-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% περίπου. Μάλιστα το 2009 σημειώθηκε και ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων με τον συνολικό τζίρο στα φαρμακεία να αγγίζει τα 7,7 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, καθώς και η εφαρμογή ελέγχων στη συνταγογράφηση, είχαν ως αποτέλεσμα η αξία των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων να συρρικνωθεί την περίοδο 2009-2015 (σωρευτική μείωση κατά 41% περίπου).

Το 2015 οι πωλήσεις μόνο για τα φάρμακα διαμορφώθηκαν σε 4.119,5 εκατ. ευρώ, από 4.234,1 εκατ. ευρώ το πρoηγούμενο έτος (- 2,7%) ενώ το 2016 εκτιμώνται σε 4.050 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από τα φάρμακα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου (περίπου 85%), ενώ ακολουθούν τα παραφαρμακευτικά προϊόντα (βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής, σιρόπια, αντιαλλεργικά, παιδικές τροφές κτλ) με 11% και τα καλλυντικά με 4%.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι αποτελούν το 64% της αξίας των πωλήσεων των φαρμακείων και το 75% των πωλήσεων των φαρμάκων). Ακολουθούν τα ΜΗΣΥΦΑ με μερίδιο 13% και τα φάρμακα υψηλού κόστους με 8%.

Με βάση τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο αριθμός των φαρμακείων το 2015 εκτιμάται σε περίπου 10.400 (τα συστεγαζόμενα φαρμακεία εκτιμώνται σε περισσότερα από 700), κατά 400 λιγότερα από το προηγούμενο έτος
Τα περισσότερα συναντώνται στον νομό Αττικής, καταλαμβάνοντας ποσοστό 38% επί του συνόλου της χώρας.

Το 55% των φαρμακείων είναι ομόρρυθμες εταιρείες, το 37% ατομικές επιχειρήσεις και το 8% αφορά ετερόρρυθμες εταιρείες.

Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για την πραγματοποίηση αγορών τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα αρκετά φαρμακεία να προχωρήσουν στη σύσταση «ηλεκτρονικού» καταστήματος προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα τόσο της αυξανόμενης τάσης για αγορές μέσω διαδικτύου όσο και των σημαντικών εκπτώσεων ή προσφορών που κάνουν. Υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 1.000 ηλεκτρονικά φαρμακεία σήμερα στην Ελλάδα.

Η πλειονότητα των φαρμακείων σήμερα δίνει βάρος στην προώθηση και διάθεση παραφαρμάκων (ιδιαίτερα συμπληρωμάτων διατροφής, κτλ) και καλλυντικών, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των κατηγοριών αυτών επί των συνολικών πωλήσεών τους, επιδιώκοντας αφενός αύξηση πωλήσεων αφετέρου ενίσχυση της κερδοφορίας.

Δείτε επίσης