Ελκώδης κολίτιδα: H κολεκτομή αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρα στη χολή

Μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Gastroenterology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε κολεκτομή λόγω ελκώδους κολίτιδας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων (πέτρες στη χολή).

Η κολεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αφαίρεση ενός τμήματος του παχέος εντέρου (μερικές φορές και του συνόλου). Γίνεται για τη θεραπεία και πρόληψη ασθενειών που προσβάλλουν το παχύ έντερο όπως είναι η σοβαρή αιμορραγία, η εντερική απόφραξη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα.

Η κολεκτομή διατρέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών κάτι που βέβαια σχετίζεται με τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και τον τύπο της επέμβασης. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η αιμορραγία, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (θρόμβοι αίματος στα πόδια), η πνευμονική εμβολή (θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες), η μόλυνση, ο τραυματισμός οργάνων που βρίσκονται κοντά στο παχύ έντερο όπως η ουροδόχος κύστη, και η πρόκληση συριγγίων (επικοινωνία του εντέρου με άλλα όργανα ή το δέρμα).

Η τρέχουσα μελέτη βρήκε ότι μπορεί να υπάρχει και μια άλλη παρενέργεια, ο αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας πετρών στη χολή (χολολιθίαση).

Αυξημένος κίνδυνος κατά 60%

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus, με επικεφαλής τον Mark Christensen, αφού εντόπισαν από το εθνικό μητρώο της Δανίας 4.548 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που είχαν υποβληθεί σε κολεκτομή και 44.372 ασθενείς με τη νόσο που όμως δεν προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσαν ότι 1.963 ασθενείς νοσηλεύθηκαν για χολόλιθους κατά τη διάρκεια των 11,9 ετών παρακολούθησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κολεκτομή είχαν κατά 63% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν χολολιθίαση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης η κολεκτομή αύξηση την πιθανότητα για χολοκυστεκτομή (επέμβαση για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης) κατά 55%.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα χολολίθων μετά από κολεκτομή.

Δείτε επίσης