Αλληλοκατηγορίες Μαξίμου – ΝΔ για την φαρμακευτική πολιτική

Να απαντήσει η ΝΔ για το «δώρο» ύψους 65 κατ. ευρώ στις φαρμακευτικές που έδωσε ο σημερινός αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης πριν φύγει από τη θέση του υπουργού Υγείας ζητά με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, μετά από σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με μοναδική αλλαγή την κατάργηση της έκπτωσης 13%, μια ημέρα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο.

Με την αλλαγή αυτή έκανε «δώρο» ύψους 65 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακοβιομηχανίες, σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων. Αυτή η πράξη είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς έγινε σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για την Υγεία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες.

Τίθεται το ερώτημα επίσης, για ποιο λόγο πριν την απομάκρυνσή του ο κ. Γεωργιάδης έθεσε όρο στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να περάσουν οι αρμοδιότητες για τα φάρμακα στον κ. Μάκη Βορίδη που ανέλαβε.

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη

Η απάντηση από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ούτε ένα ευρώ ζημιά υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη τιμολόγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και συνεπώς κανένα «δώρο» δεν υπήρξε προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι γενικά η φαρμακευτική δαπάνη και ειδικά τα ΦΥΚ της λίστας 3816 όπως είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται σε καθεστώς κλειστού προϋπολογισμού. Συνεπώς, οποιαδήποτε μεγαλύτερη δαπάνη του Δημοσίου, αναφορικά με τον κλειστό προϋπολογισμό διαγράφεται.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία η άνοδος της τιμής των φαρμάκων μπορεί να ωφελήσει τις φαρμακοβιομηχανίες, είναι στο σκέλος της συμμετοχής των ασθενών, όμως στα ΦΥΚ (3816) η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδέν (0%).

Αντιθέτως, δώρο μεγάλο προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπήρξε, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η μη έκδοση νέου δελτίου τιμών για το έτος 2015, διότι οι εταιρείες κέρδισαν εκατομμύρια όχι από το Κράτος, που λόγω κλειστού προϋπολογισμού δεν μπορεί να πληρώσει παραπάνω, αλλά από τη συμμετοχή των ασθενών, που υπολογιζόταν σε ακριβότερες τιμές. Εδώ, πράγματι, πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας και να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών για τους διατελέσαντες Υπουργούς Υγείας και αναπληρωτές του 2015.

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης με την Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τον τρόπο με τον οποίον τα ΦΥΚ θα έβγαιναν στα ιδιωτικά φαρμακεία, φαινομενικά το κράτος δηλ. ο ΕΟΠΥΥ χάνει την ειδική χονδρική και τούτο διότι βγαίνοντας τα ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία χάνουν την επιπλέον 13% έκπτωση της νοσοκομειακής χονδρικής και πηγαίνουν στην χονδρική πώληση, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα της θετικής λίστας.

Όμως παράλληλα μπαίνοντας στη θετική λίστα υφίστανται rebate, δηλαδή επιστροφή ποσού το οποίο αθροιστικά υπερβαίνει το 13%, καθώς οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να πληρώνουν αυτές το κέρδος των φαρμακοποιών. Αυτό καθορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση του διαδόχου του κ. Βορίδη.

Με αυτές τις αποφάσεις συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης, οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, προστατεύεται απολύτως το δημόσιο συμφέρον, επεκτείνεται η προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα για τα οποία ορισμένοι έπρεπε να κάνουν ταξίδι για να τα βρουν, μοιράζεται η αγορά με κόστος των εταιρειών και στα ιδιωτικά φαρμακεία και προστατεύεται με το rebate η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δείτε επίσης