Που οφείλεται η κόπωση της Άνοιξης

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας στον άνθρωπο προϋποθέτει την βέλτιστη συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων.

Όταν τα οργανικά αυτά συστήματα λειτουργούν άριστα, η σωστή λειτουργία της αναπνοής και της πέψης εφοδιάζει το κύτταρο με οξυγόνο και ζωτικά θρεπτικά συστατικά ενώ ζωτικές ορμόνες της κυκλοφορίας και νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων.

Καθώς το σώμα καλείται να προσαρμοστεί στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της αλλαγής των εποχών, παρουσιάζει συχνά συμπτώματα κόπωσης τα οποία συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της κόπωσης κατά την Άνοιξη εκδηλώνονται ως ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή ή πνευματική δραστηριότητα ή παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων σε χρόνιους πάσχοντες από σύνδρομα κόπωσης.

Η εαρινή κόπωση εμφανίζεται συνήθως κατά τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής ηλιοφάνειας κατά το Χειμώνα, η υπερκόπωση λόγω των αυξημένων εργασιακών ή σχολικών υποχρεώσεων που παρουσιάζουν υψηλότερες απαιτήσεις κατά την χειμερινή περίοδο, η κούραση του ανοσοποιητικού συστήματος από την αυξημένη δραστηριοποίησή του κατά την επίθεση των αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την χειμερινή περίοδο, οι αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης που εμποδίζει την απρόσκοπτη αναπνοή και την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου είναι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εαρινής κόπωσης.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου, όταν επιμένει, γίνεται με διατροφικές θεραπείες βοτανικά και βιταμινικά φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός έλεγχος για να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες ή νοσήματα που προκαλούν την κόπωση και να εξακριβωθεί εάν πρόκειται αμιγώς για «εαρινή κόπωση».

Βασικές αρχές που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από εαρινή κόπωση:

  • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.
  • Ελαττώστε τους καφέδες και την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πρέπει να αποφεύγετε, όσο γίνεται, την καθιστική ζωή, την αϋπνία, το άγχος, το κάπνισμα και την έκθεση σε ρύπους.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης