Απαντήσεις στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τιμολόγηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.
Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρχαν συνθήκες κανονικότητας εκείνη την περίοδο στη χώρα, διότι ήταν σε επισφάλεια ακόμα και η θέση της χώρας μέσα στην Ευρώπη, γιατί ήταν σε εξέλιξη μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που κατέληξε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, γιατί υπήρχαν πολύ σημαντικές προτεραιότητες που είχαν παραχθεί από τα capital controls και έπρεπε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η λειτουργία των φαρμακαποθηκών κ.λπ.
Τόνισε όμως ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όταν επανήλθε η κανονικότητα, αυτή η Κυβέρνηση έβγαλε τρία δελτία τιμών και αυτά τα τρία δελτία τιμών κατά γενική ομολογία όλης της φαρμακευτικής αγοράς, ήταν τα πρώτα δελτία τιμών που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια, με δημοσιοποίηση των δεδομένων, με καθαρούς κανόνες, με καθαρές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πάνω στο τραπέζι, χωρίς τις παρεμβάσεις των άτυπων συμβούλων που διόρθωναν από τους υπολογιστές τους τα δελτία τιμών και τα έστελναν στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου».
Ο υπουργός Υγείας προσέθεσε: «Θα θωρακίσουμε το σύστημα, κάνοντας δύο κρίσιμες παρεμβάσεις: Θα δημιουργήσουμε μηχανισμό αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και της συνταγογράφησης των φαρμάκων -αυτό προωθείται σε συνεννόηση και με τους θεσμούς και θα το νομοθετήσουμε πολύ σύντομα- και κυρίως θα ενισχύσουμε τον θεσμό της διαπραγμάτευσης των ακριβών φαρμάκων, της διαπραγμάτευσης της τιμής αποζημίωσης».
Τροπολογία για Τοπικές Μονάδες Υγείας
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν το Πάσχα. Επίσης ότι θα υπάρξει κι ένα αποτελεσματικότερο φίλτρο στην προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση που θα κάνει το Υπουργείο, η οποία θα συζητηθεί όταν έλθει το σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση.
Παράλληλα, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στο παρόν νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λόγος της κατάθεσης της τροπολογίας έχει σχέση με μια σημαντική παρέμβαση μεταρρυθμιστική στον χώρο του συστήματος υγείας που αφορά την ΠΦΥ. Η τροπολογία αυτή στην ουσία υπηρετεί την ανάγκη να έχουν θεσμοθετηθεί αυτές οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, έτσι ώστε να βγουν προσκλήσεις από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το τομεακό πρόγραμμα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι πρώτοι έντεκα μήνες λειτουργίας αυτών των δομών.
Το υπόλοιπο διάστημα θα χρηματοδοτηθεί από τα περιφερειακά προγράμματα. Δίνεται με την τροπολογία η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία, να βγουν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος και να μην υπάρξει πρόβλημα καθυστέρησης στην απορρόφηση απαραίτητων πόρων που θα επενδυθούν στο σύστημα υγείας.
Η Κ. Παπακώστα για την Ψυχική Υγεία
«Έμφαση στην πρόληψη, στην δευτεροβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, στα Κέντρα Αποκατάστασης και στην δημιουργία νέων δομών, θα πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, και αντί αυτού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εισηγείται μία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση αυξάνοντας σημαντικά την γραφειοκρατία», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Υγείας για την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης στην Ψυχική Υγεία.
Η βουλευτής εστίασε επίσης στο γεγονός πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή 10 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, και παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το σύστημα της Ψυχικής Υγείας έχει αποδομηθεί.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, καθώς «πατάει» πάνω στην υπάρχουσα δομή, την οποία η ίδια οργάνωσε ως Υφυπουργός Υγείας, και πάνω στα ήδη υπαρκτά δικαιώματα ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία η ίδια θέσπισε με τον ν. 4272/2014.