Μελέτη από ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο και του National Institute on Aging στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού PLoS Medicine, βρήκε ότι ορισμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα σχετίζονται, θετικά ή αρνητικά, με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έκπληξη ήταν ότι το DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό, ήταν αυξημένο στους ανοϊκούς ασθενείς.
Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί στο 60-80% των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, με περισσότερα από 46 εκατομμύρια ανθρώπους να νοσούν σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ο βασικός λόγος εκδήλωσης των προβλημάτων μνήμης στους ανοϊκούς ασθενείς είναι η παρουσία δύο μεγάλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο: της πρωτεΐνης Ταυ και της αμυλοειδούς πρωτεΐνης.
Οι δύο πρωτεΐνες έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχει διαπιστωθεί ότι αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ακόμα και 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όμως, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για το ρόλο άλλων μορίων που ίσως σχετίζονται με την εκδήλωση και την εξέλιξη της νόσου.
Αυξημένο το DHA
Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 43 άτομα, 57-95 ετών τα οποία είχαν πεθάνει.
Συνέκριναν τις διαφορές που υπήρχαν για πολλά μικρά μόρια χωρίζοντας τα δείγματα των εγκεφαλικών ιστών σε τρεις ομάδες:
- 14 άτομα με υγιείς εγκεφάλους,
- 15 άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης Ταυ και αμυλοειδούς πρωτεΐνης αλλά χωρίς προβλήματα μνήμης και,
- 14 άτομα που ήταν κλινικά διαγνωσμένα με νόσο Αλτσχάιμερ.
Επίσης, εξέτασαν τρεις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου: μια περιοχή που συνήθως συγκεντρώνει λίγη ποσότητα πρωτεΐνης Ταυ και αμυλοειδούς πρωτεΐνης, μια περιοχή που συγκεντρώνει περισσότερη πρωτεΐνη Ταυ και μια άλλη περιοχή που έχει περισσότερη ποσότητα αμυλοειδούς πρωτεΐνης.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι σ’ αυτό που διέφεραν οι εγκεφαλικές περιοχές ήταν κυρίως 6 λιπαρά μόρια (λινελαϊκό οξύ, λινολενικό οξύ, εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ), δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ελαϊκό οξύ και αραχιδονικό οξύ).
Αυτό που βρέθηκε ήταν ότι το DHA, που ανήκει στην οικογένεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ήταν αυξημένο στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ (και στις τρεις περιοχές του εγκεφάλου που εξετάστηκαν) σε σχέση με τους υγιείς. Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ), ένα άλλο λιπαρό μόριο της οικογένειας των ωμέγα-3, δεν ήταν αυξημένο αλλά μειωμένο στους ανοϊκούς ασθενείς, όπως και τα άλλα τέσσερα λιπαρά οξέα.
«Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σημαντικό και μη αναμενόμενο ρόλο των λιπαρών οξέων στην εκδήλωση της άνοιας. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα κατά ένα κατά τα άλλα ωφέλιμο ωμέγα-3 λιπαρό, το DHA, συντελεί στην εξέλιξη της νόσου», ανέφερε η Cristina Legido Quigley, από το King’s College του Λονδίνου.