Μ. Παπαταξιάρχης: Άστοχες οι λύσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μόνο μέσω τιμολόγησης

«Πρέπει να βασιζόμαστε στα γεγονότα, να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να λάβουμε αποφάσεις και να περάσουμε στις αναγκαίες δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο Mάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen και πρόεδρος του AMCHAM Pharma Committee στο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”.

Όπως ανέφερε o κ. Παπαταξιάρχης, το ποσοστό επί του ΑΕΠ που ξοδεύουμε για την υγεία έχει πέσει κάτω από τα διεθνή επίπεδα, δαπανώντας σήμερα περί τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στην ποσόστωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτυπώνεται ότι 2,5 δισ. ευρώ πληρώνει το κράτος, 1 δισ. ευρώ οι ασθενείς και 1 δισ. ευρώ η φαρμακοβιομηχανία.

«Όσοι επιδιώκουν να βρουν λύση στα προβλήματα μόνο μέσω του δρόμου της τιμολόγησης, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο πρόβλημα. Το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και εξ αυτής της θέσης του πρέπει να κρίνεται», είπε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας βαίνει συνεχώς αυξανόμενη: Το 2012 ήταν 8,6% και το 2016 έφθασε 27,5% σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ. Το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων βαίνει αυξανόμενο από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο όπου ανήλθε σε 7.472 εκατ. ευρώ το μήνα.

Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε: «Η κάλυψη των ανασφαλίστων κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της φαρμακοβιομηχανίας. Οι δαπάνες αυτές δεν είχαν προβλεφθεί από την Πολιτεία με δεδομένο και το μνημόνιο και εκεί η βιομηχανία φαρμάκου κάλυψε το κόστος, μέσω clawback, rebate, νοσοκομειακού clawback».

Η δε φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόλις το 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για το 15% που μας αναλογεί και για το υπόλοιπο 85%. Στις συνθήκες της κρίσης διατηρήσαμε το επίπεδο αμοιβών και απασχόλησης του κλάδου, ενώ σύμφωνα με διεθνή δεδομένα οι εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν 80% περισσότερη «αξία» στην κοινωνία και την οικονομία σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπαταξιάρχη αφορούν: Την αναθεώρηση των προϋπολογισμών φαρμάκων με σωστό καθορισμό των προϋπολογισμών υγείας, τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως μητρώα ασθενών, εφαρμογή συστήματος ΗΤΑ, έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης, καθώς και την κανονικότητα στις πληρωμές των χρεών στους παρόχους υγείας.

Δείτε επίσης