EFSA: Χαμηλός ο κίνδυνος από τα φυτοφάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) αναλύει δείγματα για παρουσία φυτοφαρμάκων σε διάφορα τρόφιμα.

Για το 2015 τα προϊόντα ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, παρθένο ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, μπιζέλια, γλυκές πιπεριές, επιτραπέζιο σταφύλι, σιτάρι, βούτυρο και αβγά.

Σύμφωνα με την έκθεση της EFSA, το 97% των παραπάνω φυτικών και ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είτε δεν είναι ανιχνεύσιμα είτε βρίσκονται εντός των νομοθετημένων ορίων.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην αποστολή δεδομένων ανέλυσαν 84.341 δείγματα για 774 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Κατά μέσο όρο, 220 φυτοφάρμακα αναλύθηκαν ανά δείγμα.

Η πλειονότητα των δειγμάτων (69%) προήλθε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Ποσοστό 25,8% των δειγμάτων αφορούσαν προϊόντα από τρίτες χώρες. Η προέλευση των υπόλοιπων δειγμάτων δεν αναφέρθηκε.

Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Το 97,2% των δειγμάτων που αναλύθηκαν εμπίπτει στα όρια που επιτρέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 53,3% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν είχαν φυτοφάρμακα κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης (δεν ανιχνεύθηκαν τιμές) ενώ το 43,9% των δειγμάτων είχαν υπολείμματα που δεν υπερέβαινε τα νόμιμα όρια.
  • Υπήρξε υπέρβαση των νόμιμων ορίων στο 5,6% των δειγμάτων από χώρες μη μέλη της ΕΕ.
  • Για τα τρόφιμα από χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, σημειώθηκε υπέρβαση των νόμιμων ορίων στο 1,7% των δειγμάτων.
  • Από τα δείγματα τροφίμων που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, το 96,5% ήταν απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή τα υπολείμματα ήταν εντός των νόμιμων ορίων.
  • Υπολείμματα από περισσότερα από ένα φυτοφάρμακο (πολλαπλά υπολείμματα) βρέθηκαν στο 28% των δειγμάτων (23.652 δείγματα).
  • Για βιολογικά τρόφιμα, τα οποία αποτελούσαν το 13,5% των δειγμάτων, το 99,3% ήταν χωρίς υπολείμματα ή εντός των νόμιμων ορίων.
  • Η πλειονότητα των δειγμάτων των ζωικών προϊόντων (84,4%) είχε μη ανιχνεύσιμες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
  • Μεταξύ των 3.170 υπερβάσεων του νόμιμου ορίου, οι 1.166 αφορούσαν φυτοφάρμακα που επί του παρόντος δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ.
  • Η ανάλυση διαπίστωσε ότι σε 341 δείγματα υπήρχαν 10 ή περισσότερα φυτοφάρμακα.

Πιο επιβαρυμένα μπρόκολα και σταφύλια

Το μέγιστο ποσοστό υπερβάσεων σημειώθηκε για το μπρόκολο (στο 3,4% των δειγμάτων), ακολουθούμενο από το επιτραπέζιο σταφύλι (1,7%) και τις γλυκές πιπεριές (0,8%).

Μικρός αριθμός υπερβάσεων βρέθηκε στο σιτάρι (0,6%), στα μπιζέλια χωρίς λοβό (0,6%), στις μελιτζάνες (0,4%), και στις μπανάνες (0,3%).

Πιο σπάνιες ήταν οι υπερβάσεις στο ελαιόλαδο, στο χυμό πορτοκαλιού και στα αυγά κότας. Δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις στο βούτυρο.

Τα ίδια προϊόντα εξετάσθηκαν επίσης το 2012, και τα στοιχεία ήταν παρόμοια. Να σημειωθεί ότι από την Ελλάδα στάλθηκαν 245 δείγματα.

Η EFSA ανέφερε ότι ανάλυση έγινε χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί τα φρούτα και τα λαχανικά που αναλύθηκαν. Επίσης δεν αφαιρέθηκε η φλούδα τους.

Δείτε επίσης