Αντιδράσεις ιατρικών συλλόγων για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αντιδρούν στο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ετέθη σε ηλεκτρονική διαβούλευση τη Τρίτη 11 Απριλίου 2017, και ζητούν να αποσυρθεί και να ξανασυζητηθεί.

O πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω Σχέδιο Νόμου είναι αντίθετο με τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του ΠΙΣ, ενώ τονίζει ότι ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του ως σύμβουλος της υγείας, διαχειριστής του φακέλου του ασθενούς, και όχι ως «gatekeeper», δηλαδή με στόχο να μειώσει τα περιστατικά ασθενών που φθάνουν στα νοσοκομεία.

Συνεπώς, τονίζει ο κ. Βλασταράκος πρέπει «να αποσυρθεί κάθε διάταξη που θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού ιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον ιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία. Πρέπει άμεσα επίσης να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό».

Από την πλευρά του, ο ΙΣΑ, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει ένα συγκεντρωτικό και αναχρονιστικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα παρέχει σε μαζικό επίπεδο υποβαθμισμένες υπηρεσίες χωρίς να αξιοποιεί την υψηλή εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών που αποτελεί το δυνατό χαρτί της χώρας μας στον υγειονομικό τομέα.

Ο ΙΣΑ ζητά να αποσυρθεί άμεσα το εν λόγω νομοσχέδιο, γιατί υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια υγεία, και καλεί τις επιστημονικές Ενώσεις και τους Φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Δείτε επίσης