Οι κύριοι άξονες που θα πρέπει να διέπουν μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου, τα σημεία στα οποία θα πρέπει να συγκλίνουν οι αρμόδιοι φορείς για να λειτουργήσει καθώς και η αναπτυξιακή διάσταση στον κλάδο του φαρμάκου, αναπτύχθηκαν στη χθεσινή εκδήλωσε που διοργάνωσε «Η Πρωτοβουλία για την Υγεία» με θέμα «Το φάρμακο Αύριο».
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης επανέλαβε ακόμα μια φορά την πάγια θέση του Συνδέσμου, ότι η συμβολή του φαρμάκου στην οικονομία είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα, ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά, η προσέγγιση της Πολιτείας στο μέλλον φαίνεται να είναι «Πυρ κατά βούληση».
Επιπλέον ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε τη διάθεση του ΣΦΕΕ να υποστηρίξει την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, αλλά και την κλινική έρευνα, για την οποία είπε ότι τα κονδύλια που δαπανώνται από 84 εκατ. που είναι σήμερα μπορούν να φθάσουν και τα 250 εκατ. ευρώ.
«Εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων που εστίασε την ομιλία του στις δυνατότητες για ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, τονίζοντας ένα καινούργιο τομέα στον οποίο στρέφεται η εγχώρια βιομηχανία, τα φυτικά φάρμακα. Αναφερόμενος στα γενόσημα, τόνισε ότι το 49% εξ’ αυτών πωλούνται κάτω από 2,9 ευρώ, και ότι θα πρέπει να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για την ποιότητά τους, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία.
Στους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη αναφέρθηκε η Ζωή Δεδε, Δ/ντρια Νοσ. Φαρμακοποιός, που είναι τα νέα ακριβά φάρμακα, η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και η υποκατάσταση. Επίσης δήλωσε ότι η πολιτική του φαρμάκου πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη μονομέρεια της μείωσης τιμών και να στραφεί και στην αποζημίωση και να ενισχυθεί ο ρόλος των θεσμικών «παικτών» του ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΗΔΙΚΑ, ΠΙΣ, ΠΦΣ.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια πολιτική Φαρμάκου, την οποία όμως «υπό τη σκιά των μνημονίων» δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε κυριολεκτικά «Εθνική».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, τόνισε, ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα δείχνουν ότι ξέρει να ακούει και να κάνει διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, και δεν βιάζεται προκειμένου να πάρει τις σωστές αποφάσεις.
Το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ ότι πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία επανέλαβε ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ για το χώρο της Υγείας, όπως η δημιουργία εθνικής στρατηγικής, η ύπαρξη σταθερών κανόνων, ότι δεν αρκεί η μείωση τιμών αλλά και στο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αξιοποιήσει το ρόλο του και να έχει περισσότερες αρμοδιότητες.