Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που γίνεται συνήθως σε γιορτές ή διακοπές, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν ανάλογο ιστορικό.
Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, και κυρίως κολπικής ταχυκαρδίας, σε άτομα που είχαν πιει πολλές μπύρες σε μικρό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Octoberfest που γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο στo Μόναχο της Γερμανίας.
Είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε τη σχέση κατανάλωσης πολλών μπυρών και καρδιακών αρρυθμιών όχι αναδρομικά, αλλά την περίοδο της κατανάλωσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό European Heart Journal από ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου.
Οι ερευνητές είχαν μαζί τους φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο και φορητή συσκευή αλκοτέστ, κάνοντας επιτόπια εξέταση σε άτομα που συμμετείχαν στην Octoberfest του 2015 και συγκεκριμένα σε 3.028 εθελοντές μέσα σε 16 μέρες. Τα άτομα αυτά ήταν ηλικίας, κατά μέσο όρο, 35 ετών (το 30% ήταν γυναίκες) και είχαν καταναλώσει μπύρες σε διάφορες ποσότητες μέσα σε μια ημέρα. Να σημειωθεί ότι το 2015 υπήρξαν 5,9 εκατομμύρια επισκέπτες στην Octoberfest και κατανάλωσαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας. Οι επιστήμονες εστίασαν σε άτομα που είχαν πιει μέχρι 3 γραμμάρια αλκοόλ ανά κιλό αίματος.
Ενώ στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των καρδιακών αρρυθμιών είναι 1-4%, οι ερευνητές βρήκαν ότι για όσους είχαν πιει πολλές μπύρες το ποσοστό ήταν 30,5%. Το ένα τέταρτο αυτών των αρρυθμιών ήταν κολπική ταχυκαρδία. Για κάθε 1 γραμμάριο αλκοόλ ανά κιλό αίματος, η πιθανότητα καρδιακής αρρυθμίας αυξανόταν κατά 75%.
Ο Stefan Brunner, επίκουρος καθηγητής στο University Hospital Munich και εκ των συντακτών της μελέτης, ανέφερε: «Τρία γραμμάρια αλκοόλ ανά κιλό αίματος είναι μια πολύ μεγάλη ποσότητα και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να την αντέξουν. Tο νόμιμο όριο στο αίμα των οδηγών στη Γερμανία είναι 0,5 γραμμάρια αλκοόλ ανά κιλό αίματος. Η ποσότητα της μπύρας που χρειάζεται για να φθάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χονδρικά, χρειάζονται τουλάχιστον έξι λίτρα μπίρας για έναν αδύνατο, νηστικό άτομο με αργό μεταβολισμό αλκοόλ, και πάνω από 10 λίτρα για έναν βαρύτερο, φαγωμένο άνθρωπο με πιο γρήγορο μεταβολισμό».
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης, σε ένα άλλο δείγμα στο οποίο περιέλαβαν 4.131 άτομα, τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του αλκοόλ που καταναλώνεται σε συνήθεις ποσότητες και όχι υπερβολικές, όπως συμβαίνει στις γιορτές. Το 2,7% των συμμετεχόντων εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία (το 0,4% εμφάνισε κολπική ταχυκαρδία). Και αυτή τη φορά βρήκαν συσχέτιση του αλκοόλ με τις καρδιακές αρρυθμίες, αλλά πολύ μικρότερη.
Συνήθως οι καρδιακές αρρυθμίες που ανιχνεύονται σε έκτακτα περιστατικά, όπως οι γιορτές, είναι παροδικές. Αν όμως κάποιος έχει καρδιολογικό πρόβλημα, τότε η αρρυθμία που πυροδοτείται από το αλκοόλ μπορεί να συνεχισθεί και να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.
Πηγή: Alcohol consumption, sinus tachycardia, and cardiac arrhythmias at the Munich Octoberfest.