Η διατροφή έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα υπέρτασης, χαμηλότερη χοληστερίνη, λιγότερες χρόνια εκφυλιστικές ασθένειες, λιγότερο διαβήτη τύπου 2, πέτρες στη χολή και ορισμένους καρκίνους.
Από την άλλη μεριά έχει αναφερθεί ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται αυξημένη πιθανότητα ψυχικών διαταραχών και ενδεχομένως με μικρότερη πυκνότητα οστών.
Μια χορτοφαγική διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ουιών και χοληστερίνης, υψηλότερης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και σιτηρών ολικής αλέσεως. Για αυτό το λόγο θεωρείται πιο υγιεινή. Όμως μια μελέτη από την Αυστρία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο υγιείς και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής απ’ ό, τι οι κρεατοφάγοι, παρότι καπνίζουν λιγότερο και πίνουν λιγότερο.
Πριν όμως οι κρεατοφάγοι χαρούν με αυτό το συμπέρασμα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αυστριακή μελέτη δεν παρέχει καμία απόδειξη ότι οι χορτοφάγοι έχουν φτωχότερη υγεία εξαιτίας της διατροφής τους. Μπορεί να ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή επειδή έχουν προβλήματα υγείας.
Η σύγκριση
Ερευνητές του Medical University of Graz χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Austrian Health Interview Survey AT-HIS 2006/07 για να συγκρίνουν τις διαφορές στον τρόπο ζωής και την υγεία μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων.
Στη μελέτη περιελήφθησαν τέσσερις ομάδες των 330 ατόμων (συνολικά 1.320 άτομα εκ των οποίων οι 76,4% ήταν γυναίκες) που αντιστοιχίστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Οι ομάδες ήταν οι εξής:
- 330 χορτοφάγοι
- 330 κρεατοφάγοι που έτρωγαν επίσης αρκετά φρούτα και λαχανικά
- 330 κρεατοφάγοι που δεν έτρωγαν πολύ κρέας
- 330 “βαριά” κρεατοφάγοι
Οι επιστήμονες έλεγξαν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων και την υγεία τους (ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις) και της ποιότητας ζωής τους. Επίσης ελέγχθηκε η παρουσία 18 χρόνιων ασθενειών.
Διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ και είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ήταν πιο αδύνατοι) αλλά η σωματική και ψυχική υγεία τους ήταν χειρότερη. Επίσης, αυτοί που έτρωγαν λιγότερο κρέας είχαν και κακές πρακτικές προληπτικής υγείας: απέφευγαν τους πολλούς προληπτικούς ελέγχους και τα εμβόλια. Από την άλλη μεριά ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν κάποια ιατρική θεραπεία.
Η ανάλυση έδειξε ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με προβλήματα υγείας (υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλεργιών και διαταραχών της ψυχικής υγείας όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη). Με άλλα λόγια, οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης και φτωχότερη ποιότητα ζωής.
Πιο συγκεκριμένα:
- Oι αλλεργίες ήταν 31% στους χορτοφάγους έναντι 17-20% στους κρεατοφάγους.
- Οι καρκίνοι ήταν 5% στους χορτοφάγους έναντι 1- 3% στους κρεατοφάγους.
- Το άγχος και η κατάθλιψη ήταν 9% στους χορτοφάγους έναντι 4-5% στους κρεατοφάγους.
- Η ακράτεια ούρων ήταν λιγότερο συχνή στους χορτοφάγους, 2% έναντι 3-6% στις διάφορες σαρκοβόρες ομάδες.
“Βρήκαμε ότι οι χορτοφάγοι υποφέρουν περισσότερο από ορισμένες παθήσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, ο καρκίνος και οι ψυχικές ασθένειες από ό, τι οι άνθρωποι που τρώνε κρέας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η αιτία και ποιο είναι το αποτέλεσμα”, ανέφεραν οι ερευνητές. “Μπορεί οι χορτοφάγοι να ακολουθούν αυτή τη διατροφή ως συνέπεια των παθήσεών τους, δεδομένου ότι μια χορτοφαγική δίαιτα συνιστάται συχνά ως μέθοδος διαχείρισης του βάρους και καλύτερης υγείας”.