Η ρεσβερατρόλη μειώνει την ακαμψία των αρτηριών

Η ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στη φλούδα των σταφυλιών, στα φιστίκια και στα μούρα, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Μινεάπολις.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τη Naomi Hamburg, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης που λήφθησαν επί τέσσερις εβδομάδες μείωσαν την αρτηριακή σκλήρυνση σε ορισμένους διαβητικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα, σε 57 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μέσης ηλικίας 56 ετών.

Οι μισοί συμμετέχοντες λάμβαναν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης των 100 mg για δύο εβδομάδες και 300 mg για άλλες δύο εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί μια ανενεργό ουσία. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση προς λιγότερη σκλήρυνση στην αορτή της πρώτης ομάδας, αν και δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά.

Όμως, σε μια υποομάδα 23 ατόμων που είχαν σημαντικά άκαμπτη αορτή, μια ημερήσια δόση 100 mg ρεσβερατρόλης για δύο εβδομάδες, μείωσε την ακαμψία κατά 5%. Στη συνέχεια, με τα 300 mg ρεσβερατρόλης για δύο εβδομάδες η σκληρότητα μειώθηκε κατά 9%.

Το γονίδιο SIRT1

Από πειράματα σε ζώα έχει διαπιστωθεί ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1, το οποίο καθυστερεί τα γήρανση και την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων 7 ασθενών και εξέτασαν τη δραστηριότητα του SIRT1 διαπιστώνοντας ότι η δραστηριότητα του γονιδίου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης.

Οι ερευνητές είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν πράγματι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και αν μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δείτε επίσης