Μικρόβια: Ποιες είναι οι αγαπημένες εστίες τους

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ποια είναι τα αγαπημένα «στέκια» των μικροβίων; Αυτό είναι ένα συχνό ερώτημα εργαζομένων και ασθενών  που θέλουν να προφυλαχτούν από τις επικίνδυνες ή ενοχλητικές λοιμώξεις.

Τα αντικείμενα από τα οποία «περνούν» πολλά χέρια καθημερινά, ή το ίδιο χέρι πολλές φορές, είναι και τα πιο επιβαρυμένα με μικρόβια. Σ’ αυτά ανήκουν η τηλεφωνική συσκευή, το  πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το κινητό και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συνήθεις αγαπημένες εστίες μικροβίων με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή κατά την διάρκεια ευρέως διαδεδομένων δραστηριοτήτων είναι:

Το ATM. Τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβιακών αποικιών.Ένα αντιμικροβιακό μαντηλάκι θα μας ήταν χρήσιμο μετά τη χρήση ενός μηχανήματος ATM.

Οι δημόσιες τουαλέτες. Σύμφωνα με έρευνες, εάν οι δημόσιες τουαλέτες έχουν απολυμανθεί σωστά, το μικροβιακό φορτίο είναι σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της τουαλέτας του σπιτιού. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει βέβαια πρόβλημα.

Τα κατοικίδια ζώα. Ακόμη και όταν καθαρίζονται και εμβολιάζονται με επιμέλεια, τα κατοικίδια ζώα αποτελούν φορείς μικροβίων. Κάθε φορά που αγγίζουμε ένα ζώο πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σχολαστικότητα.

Ο σάκος του γυμναστηρίου. Τα συνθετικά ρούχα αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων σε σύγκριση με τα βαμβακερά. Άμεση συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή των ρούχων. Πλένουμε τα ρούχα καθώς και τις πετσέτες του γυμναστηρίου σε υψηλή θερμοκρασία μετά  τη χρήση τους.

Τα χέρια μας. Φωλιά μικροβίων είναι και τα χέρια μας. Τα μέτρα προφύλαξης από τα μικρόβια των χεριών είναι:

  • Δεν αμελούμε τον νούμερο ένα κανόνα για καθαρά χέρια: τα πλένουμε πολλές φορές την ημέρα και τα τρίβουμε καλά με σαπούνι και νερό.
  • Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε ή πριν φάμε, μετά από βήχα ή φτέρνισμα, μετά τις συναλλαγές και τις χειραψίες, μετά την τουαλέτα, την επαφή με ζώα ή αντικείμενα, μετά την επιστροφή στο σπίτι από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Για να φονευθούν επαρκώς σπάνιοι τοξικοί ιοί και μεταλλαγμένα μικρόβια, τα χέρια πρέπει να πλένονται επί 30 δευτερόλεπτα. Όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα απολυμαίνουμε τα χέρια μας με κάποιο αντισηπτικό τζελ. Iδανικά, το τζελ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.
  • Δεν πιάνουμε συχνά το πρόσωπό μας τα χέρια μας για να μην μεταφέρουμε σ΄αυτό τα μικρόβια που βρίσκονται στα χέρια μας.
  • Αποφεύγουμε τους χώρους με πολυκοσμία όταν νιώθουμε αδύναμοι για να μην κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης