Υπουργείο Υγείας: Συντονισμός για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Την πρωτοβουλία του να αναλάβει το υπουργείο Υγείας τον διυπουργικό συντονισμό για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον ζωτική ανάγκη αλλαγής κλίματος στην εφαρμογή του νόμου καθώς το κάπνισμα αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την υγεία ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό παθητικών καπνιστών.

Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει τη χώρα διεθνώς.

Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε συνδυασμό με την έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας μέσω της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας που απαιτεί επιστημονική, κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

Όσον αφορά τα πεπραγμένα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός αναφέρθηκε:

  • Στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/40/ΕΕ για τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων.
  • Στο προς κύρωση Ειδικό Πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το λαθρεμπόριο καπνού.
  • Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (13.02.2017) για την εφαρμογή του νόμου.
  • Στις εντολές εντατικοποίησης των ελέγχων στο ΣΕΥΥΠ και στην έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

Σχετικά με τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι δεν λαμβάνονται μέτρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου επειδή η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού -ακόμα και οι καπνιστές- επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Το κάπνισμα στην Ελλάδα

«Ημέρα ντροπής για την Ελλάδα» είναι η 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννη Τούντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο κ. Τούντας, το 38% των Ελλήνων καπνίζει κατέχοντας την πρώτη θέση μαζί με τη Βουλγαρία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε Έλληνες καπνιστές είναι πιο θεριακλήδες σε όλο τον κόσμο, με 20,5 τσιγάρα ημερησίως, όταν σε άλλες χώρες η κατανάλωση κυμαίνεται από 5,8 έως 17,5 τσιγάρα ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Μελέτης EUREST-PLUS στην οποία συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ποσοστό 87% στα μπαρ (Ισπανία 8%), σε 70% στα εστιατόρια (Αγγλία 5%) και σε 41% στους χώρους εργασίας, όταν στη Ρουμανία και στην Πολωνία δεν ξεπερνούν το 24%, στη Γερμανία το 12% και στην Ολλανδία το 6%.

«Το αποτέλεσμα είναι τραγικό», σχολιάζει ο κ. Τούντας, αφού περισσότεροι από 16.000 Έλληνες καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο και περισσότεροι από 1.000 μη καπνιστές εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Οι δε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων αρρωσταίνουν εξαιτίας του καπνίσματος είναι περίπου 3,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Τούντας επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί πρωτίστως στην κυβέρνηση και την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και στις αρχές και διοικήσεις των ΟΤΑ, των Νοσοκομείων και των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική βούληση.

«Ευθύνες όμως έχουν και οι Έλληνες πολίτες, καπνιστές και μη-καπνιστές, οι οποίοι επικροτούν τα αντικαπνιστικά μέτρα μας μόνο σε ποσοστό 72%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Οι δε καπνιστές μόνο σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει το κάπνισμα, όταν σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 49%-78%»,σημειώνει.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εντωμεταξύ, σχεδόν τέσσερεις στους δέκα καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα αλλά σε αυτούς οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δημόσιος τομέας είναι ανεπαρκείς.

Έτσι οι Έλληνες προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο με τη βοήθεια του ατμίσματος (ηλεκτρονικό τσιγάρο) σύμφωνα με μια πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Αττικής. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα.

Η μελέτη έγινε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.050 ενηλίκων του Νομού Αττικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 154.000 ατμιστές (για το Νομό Αττικής). Το 98,3% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.

Δείτε επίσης