Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, θα κατατεθεί μια πρόταση για μια νέα μέθοδο κατανομής του clawback, όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος μιλώντας στο συνέδριο Νοσοκομείο και Νοσοκομειακό Φάρμακο, που οργάνωσε το Health Daily.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι η επιτροπή συστήθηκε με γνώμονα τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλιώς το σύστημα υγείας δεν θα είναι βιώσιμο. Όπως τόνισε, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κυμαίνεται στα 504 εκατ. ευρώ (έχει αφαιρεθεί το clawback – όριο αγορών: 650 εκατ. ευρώ).
Ο κλειστός προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ (1.945 εκατ. ευρώ) δημιουργεί ένα όριο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, για το λόγο αυτό στόχος είναι η τεκμηριωμένη αναθεώρησή του προς τα πάνω.
Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η κατάρτιση ή επικαιροποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων χρονίων παθήσεων.
Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα συγκρατηθεί σε λίγο πιο χαμηλό επίπεδο από τα όρια του 2016, το ίδιο και το νοσοκομειακό clawback , ενώ η ροή θα είναι κανονική, χωρίς τις ελλείψεις που παρουσιάζονταν εδώ και χρόνια γύρω στο Σεπτέμβριο.
Επίσης, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια κεντρικοποίησης της διαπραγμάτευσης, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και διεθνώς, με κοινή θέση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Ανέφερε ότι σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα, από τις 29 νέες δραστικές ουσίες πέρασαν τελικώς οι 16, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κάποιος «κόφτης» και συνεπώς δεν ισχύουν όσα λέγονται για τον κίνδυνο να στερηθούν οι ασθενείς κάποιο σημαντικό καινοτόμο φάρμακο.
Είπε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί σύστημα αξιολόγησης HTA μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η δημιουργία της επιτροπής που θα αποφασίζει για τους όρους λειτουργίας του εν λόγω μηχανισμού, νομοθετείται εντός των ημερών.
Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων θα αντιμετωπιστεί με το νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, ενώ θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.
Τέλος θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η A΄ Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) Δέσποινα Μακριδάκη επεσήμανε ότι μέσα στο 2016 σημειώθηκε αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων και γενικά νέων και ακριβών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τη δαπάνη και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους. Επίσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αντιρετροϊκά, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός προμηθειών, η χρήση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων σε ενιαίες βάσεις δεδομένων ασθενών και γενικότερα εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και πνεύμα συνεργασίας.