ΕΟΦ: Προειδοποίηση για τα προϊόντα One Slim plus, Hot Rod και X-drive

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ύστερα από ενημέρωση από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Δανίας, προειδοποιεί τους Έλληνες καταναλωτές να μην κάνουν χρήση των προϊόντων «One Slim plus», «Hot Rod» και «X-drive» που διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής.

Το «One Slim plus» προωθείται για την απώλεια βάρους, ενώ τα προϊόντα «Hot Rod» και «X-drive» ως αντρικά αφροδισιακά.

«Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινήθηκαν, πιθανόν μέσω διαδικτύου, ως συμπληρώματα διατροφής και δεν αποκλείεται η διάθεσή τους, δια της ίδιας οδού και στη χώρα μας», αναφέρει ο ΕΟΦ. Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του Οργανισμό Φαρμάκων της Δανίας, τα προαναφερθέντα προϊόντα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες χωρίς αυτές να αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Το One Slim plus» περιέχει την ουσία σιβουτραμίνη και ιχνοποσότητες απομεθυλιωμένης σιβουτραμίνης. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την ΕΕ διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), οι τυχόν παρενέργειες μπορεί να ξεπερνούν τα οφέλη.

Το «X-Drive» περιέχει σιλδεναφίλη και ιχνοποσότητες υοχιμβίνης. Η σιλδεναφίλη είναι η φαρμακευτική ουσία που περιέχει το Viagra, συνεπώς το σκεύασμα αυτό πρέπει να βρίσκεται υπό εποπτεία και όχι να κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα. Η υοχιμβίνη θεωρείται πως μπορεί να έχει αφροδισιακές της επιδράσεις ή να προκαλεί μικρή απώλεια βάρους.

To «Ηοt Rod» περιέχει επίσης τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη και το αντιβιοτικό οξυτετρακυκλίνη.

«Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένο προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το ίντερνετ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Δείτε επίσης