Ανάγκη αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης – Υπερφόρτωση στα Επείγοντα Περιστατικά

Η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών που επισκέπτονται τα ΤΕΠ τα χρόνια της κρίσης, έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων η Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΤΕΠ, Πνευμονολογικό Τμήμα, ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», στην ομιλία της στο χθεσινό συνέδριο «Νοσοκομείο – Νοσοκομειακό Φάρμακο» του Health Daily.

Ωστόσο, η υπερφόρτωση των ΤΕΠ, είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό, δήλωσε η κ Χαραλαμπάτου, που οφείλεται σε κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και στη χώρα μας συγκεκριμένα και σε έλλειψη δομών ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Το ανεπαρκές σύστημα ΠΦΥ οδηγεί τους ασθενείς σε άχρηστες και περιττές επισκέψεις (20%) στα ΤΕΠ, υπεφορτώνοντας τη λειτουργία τους, γεγονός που επηρεάζει όλους τους τομείς του συστήματος Υγείας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και του πανεπιστημίου Πελοποννήσου οι πιο σημαντικοί δείκτες επίδοσης ΤΕΠ είναι η χρονική διάρκεια παραμονής των περιστατικών και η χρονική διάρκεια από την άφιξη του περιστατικού μέχρι την πρώτη επαφή με τον γιατρό.

Με βάση αυτή τη μελέτη, η κ Χαραλαμπάτου αξιολόγησε τα ΤΕΠ του Θριασίου, κάτι που όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Υπάρχει υπερφόρτωση των ΤΕΠ και χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», δήλωσε η κ. Χαραλαμπάτου.

Δείτε επίσης