Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε προσφάτως σε συνέντευξή του εμπλέκοντας στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» παρελθόντες υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του “Ντυνάν” και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και τον σφράγισε καλά», υποστήριξε στη μαρτυρική του κατάθεση ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει κριθεί προφυλακιστέος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Ειδικώς μάλιστα για τον κ. Λοβέρδο, υποστήριξε ότι «στην αντιδικία του νοσοκομείου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο υπουργός πήρε το μέρος του τελευταίου» ζητώντας από τον ίδιον να αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον του.
Ο κ. Μαρτίνης ζήτησε από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσουν τον έλεγχο των προσώπων και των οικονομικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στον νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό.
Ανέφερε ότι μετά το 2006 άλλαξε το καταστατικό του νοσοκομείου, ενώ την ίδια στιγμή επρόκειτο να εισρεύσει, όπως είπε, «πολύ χρήμα από ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο και το ΔΣ από 10μελές έγινε 7μελές».
Επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν ήδη ψηφισμένο το νέο καταστατικό και ο πρόεδρος του νοσοκομείου αποστερήθηκε των οικονομικών αρμοδιοτήτων, οι οποίες πήγαν στον τότε αντιπρόεδρο τον κ. Στεργίου.
«Από την εποχή Αβραμόπουλου και μετά άρχισε η ιστορία» όπως είπε ο Ανδρέας Μαρτίνης.
Ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσο είχαν νοσηλευτεί δωρεάν στο «Ερρίκος Ντυνάν» επώνυμοι (πολιτικοί, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, δικαστικοί) είπε ότι αφενός επειδή το νοσοκομείο είχε συμβληθεί με το «Κοργιαλένειο Ίδρυμα» κάποιοι μπορεί να είχαν νοσηλευτεί μέσω «Κοργιαλένειου», και άρα νοσηλεύονταν σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο, ενώ υποστήριξε ότι κάποιοι επίσης μπορεί να νοσηλεύονταν χωρίς να πληρώνουν πέραν των ασφαλιστικών τους ταμείων.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας ότι με εντολή του απέσυρε όλα τα ένδικα μέσα που είχαν ασκηθεί κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη υποστηρίζοντας ότι επί υπουργίας του, του ζήτησε εγγράφως να παραιτηθεί και αυτός και ολόκληρο το ΔΣ και «να ορίσει ο κ. Γεωργιάδης ένα προσωρινό ΔΣ».
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά και στον υπουργό Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό, με νόμο, έδωσε ασυλία στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου. Χαρακτήρισε δε την τροπολογία Βορίδη «φωτογραφική» εις βάρος του Ντυνάν και του Δημοσίου.
Μετά τους ισχυρισμούς αυτούς, κυβερνητικοί βουλευτές δήλωναν δικαιωμένοι για τις καταγγελίες τους περί μεθόδευσης των προηγούμενων κυβερνήσεων προκειμένου το «Ερρίκος Ντυνάν» να καταλήξει στην Τράπεζα Πειραιώς.
Διαφορετική άποψη εξέφραζαν τα μέλη της αντιπολίτευσης, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να επιμένουν ότι η κατάθεση Μαρτίνη επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση αφορά την υπόθεση χρεών μιας ιδιωτικής εταιρείας προς μια τράπεζα και ότι το μόνο που χρήζει διερεύνησης είναι τα 4,5 εκατ. ευρώ χρεών του «Ντυνάν» στο Δημόσιο που αποκρύφθηκαν στον πλειστηριασμό πώλησης του νοσοκομείου.