Στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς και κατά προτεραιότητα στους νεοϊδρυθέντες, θα δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο πλεόνασμα που θα προκύψει για την ψυχική υγεία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε χαιρετισμό του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Υγεία.
Στο θεσμό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Υγεία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Τους χαρακτήρισε ως την πρώτη θεσμοθετημένη μορφή κοινωνικής οικονομίας στη χώρα (ν.2716/1999 για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση), τονίζοντας ότι είναι καινοτόμος θεσμός γιατί συνδυάζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και άρα την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση και αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με τη θεραπευτική λειτουργία και την ιδιότητα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο Τομέα Ψυχικής Υγείας. Είναι δηλαδή ένα εξαιρετικό «εργαλείο» ψυχοθεραπείας και ταυτόχρονα χειραφέτησης – κοινωνικής επανένταξης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Στα πλαίσια της στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι για φέτος, ενδεχόμενο πλεόνασμα του ΚΑΕ 2544 για την ψυχική υγεία θα δοθεί για ενίσχυση στους ΚΟΙΣΠΕ και κατά προτεραιότητα στους νεοϊδρυθέντες.
Επίσης οι ΚΟΙΣΠΕ μπορούν να προσφέρουν ένα άλλο είδος συνεργασίας με το Δημόσιο τομέα, ένα «εναλλακτικό ΣΔΙΤ», ανέφερε ο κ Ξανθός, σημειώνοντας ότι με τις δραστηριότητες τους, οι ΚΟΙΣΠΕ δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση που αναδεικνύει νέες αξίες επιχειρηματικότητας όπως η εντιμότητα στην οικονομική διαχείριση, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη διανομή του επιχειρηματικού κέρδους , κ.α., αξίες πολύτιμες στο ζοφερό εργασιακό τοπίο που είχε διαμορφωθεί εδώ και χρόνια λόγω της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες εργολάβους.
Αναφερόμενος στα προβλήματα και στις θεσμικές εκκρεμότητες, όπως το θέμα που προέκυψε με την αλλαγή της τομεοποίησης και τον κανόνα ένας ΚΟΙΣΠΕ ανά τομέα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η λύση είναι ο θεσμικός διάλογος.
Να σημειωθεί ότι οι ΚΟΙΣΠΕ την περασμένη χρονιά, ενισχύθηκαν με 1 εκατ. ευρώ αλλά η στήριξη αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα.