Η σύσταση για ελάχιστη πρόσληψη πρωτεϊνών προς τους υγιείς ενήλικες έχει τεθεί σχεδόν πριν από 15 χρόνια σε 0,80 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Όμως, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων ότι αυτή η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) δεν επαρκεί για τα ηλικιωμένα άτομα και ότι αυτά θα ωφελούνταν από την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών.
Μπορείτε να δείτε τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη στις ετικέτες διατροφής όλων των επεξεργασμένων τροφίμων. Οι παραγωγοί τροφίμων υποχρεούνται να αναφέρουν τη θρεπτική αξία των προϊόντων τους και να αναφέρουν την ποσοστιαία ημερήσια αξία του προϊόντος τους για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ενημερώνουν το κοινό για το πόσο ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό χρειάζεται στον οργανισμό, σε ελάχιστη ποσότητα κάθε μέρα. Οι οδηγίες έχουν οριστεί να πληρούν τις απαιτήσεις του 97,5% για τα υγιή ενήλικα άτομα.
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη αφορά λίπη, κορεσμένα λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Ωστόσο, κάποιες συστάσεις μπορεί να είναι αρκετά παλιές.
Λευκίνη και ηλικιωμένοι
Η δοσολογία των 0,8 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα σχετικά με τις πρωτεΐνες για τους ηλικιωμένους δεν είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον Stuart Phillips, ερευνητή του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά.
Σε μια επισκόπηση του, ο Phillips επισημαίνει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για τη σύσταση της πρωτεΐνης. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη λευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ και δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών. Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για λευκίνη ώστε να δημιουργήσουν μυϊκές πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες με βάση το γάλα αποτελούν καλή πηγή λευκίνης.
Επιπλέον, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους κρίσιμους ασθενείς οι οποίοι χάνουν γρήγορα άλιπη σωματική μάζα (σωματικό βάρος μείον το σωματικό λίπος) να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.
“Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάποιες πιο μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές με ηλικιωμένους ανθρώπους για υψηλότερες προσλήψεις πρωτεϊνών. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να αποτελούνται από περίπου 400-500 άτομα”, υποστηρίζει ο Phillips.
Ο Phillips δεν είναι ο πρώτος ερευνητής που αμφισβητεί την τρέχουσα Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τις πρωτεΐνες και ελπίζει ότι το μήνυμά του θα ακουστεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να δημοσιεύσει την ανασκόπισή του σε περιοδικό ανοικτής πρόσβασης, το Frontiers in Nutrition. “Μου αρέσει να δημοσιεύω εργασίες που ο καθένας μπορεί να διαβάσει και όχι μόνο οι άνθρωποι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων”, ανέφερε.
Ο Phillips δίνει έμφαση στις πρωτεΐνες αλλά όχι εις βάρος άλλων μακροθρεπτικών συστατικών. “Μου αρέσει μια ποικιλία τροφών και το μόνο πράγμα στο οποίο εστιάζομαι είναι ο περιορισμός της πρόσληψης της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων”, λέει ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες συστάσεις για τις πρωτεΐνες στα 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σώματος βασίζονται σε μια μέθοδο που αποκαλείται ισορροπία του αζώτου και η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 60 χρόνια -μετριέται το άζωτο που εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα. Η μεθοδολογία αυτή όμως έχει αναγνωριστεί τελευταία πως έχει μειονεκτήματα.
Άλλες μέθοδοι έχουν δείξει ότι μια πιο ασφαλής ελάχιστη πρόσληψη πρωτεΐνης θα ήταν 1,0-1,2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για τα υγιή νεότερα άτομα και τουλάχιστον τα 1,2 ή ακόμα και τα 1,4 γραμμάρια για τους ηλικιωμένους. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι οι ελάχιστες και όχι οι βέλτιστες.
Η ποιότητα των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών επίσης παίζει ρόλο και ιδιαίτερη μνεία γίνεται συχνά στο αμινοξύ λευκίνη γιατί πυροδοτεί το “χτίσιμο” των μυών. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη απαίτηση για λευκίνη για την τόνωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης, σε σχέση με τα νεότερα άτομα.
Πηγή: Current Concepts and Unresolved Questions in Dietary Protein Requirements and Supplements in Adults.