Το στοίχημα της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και της βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τα κράτη-μέλη.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο Υπουργών Υγείας (Λουξεμβούργο 16/6) για το Σχέδιο Συμπερασμάτων με θέμα συνεργασία των συστημάτων υγείας των κρατών μελών.
Ο κ. Ξανθός χαιρέτησε την προώθηση της συνεργασίας των κρατών-μελών στο τομέα των φαρμάκων και των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς, όπως αποτυπώθηκε στο Σχέδιο Συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στη σύνοδο, όμως τόνισε ότι η προτεραιότητα στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου.
O Έλληνας υπουργό είπε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστ, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες”.
Και πρόσθεσε: “Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να εντείνουμε τις προσπάθειες συζήτησης των θεμάτων αυτών και αναζήτησης κοινών δράσεων και στο ευρωπαϊκό επίπεδο με ένα πιο δομημένο τρόπο, πέραν από τις επιμέρους εθελοντικές συνεργασίες που μπορούν να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη και για τις οποίες δηλώνουμε την ισχυρή πολιτική μας βούληση”.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμών να προωθήσουν ως διακήρυξη τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα, ο οποίος συγκεντρώνει, συνοψίζει και εμπεδώνει σε ένα κείμενο το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Κατά τη παρέμβασή του, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για επένδυση στα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα όπως είναι η στήριξη των αναδυόμενων αναγκών της οικογένειας, η συνεχιζόμενη κατάρτιση των εργαζομένων, η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, η γηριατρική φροντίδα, η κατ’ οίκον φροντίδα, η κοινωνική επανένταξη των ΑμεΑ, οι ειδικές δομές για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ψυχικά ασθενείς, τα άτομα με άνοια, με νοητική υστέρηση, με σοβαρές διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Υγεία, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμπερίληψη στον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, την καθολική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα, την οποία ήδη έχει εφαρμόσει παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.
«Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι ορθά προτείνεται η παρακολούθηση των 3 συγκεκριμένων δεικτών για την μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του κοινωνικού πυλώνα στην υγειονομική περίθαλψη και της εφαρμογής του από όλα τα κράτη μέλη. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν πραγματικά επιδιώκουμε την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, θα πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στην αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών – μελών, αλλά επίσης και στους δείκτες κοινωνικής αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ.Ξανθός.