«Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος. Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκατομμύρια ευρώ)».
Αυτά διασφαλίζονται από το νέο Σχέδιο Νόμου, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διαβεβαίωσε, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, με την οποία συναντήθηκε χθες.
Η νομοθετική παρέμβαση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην 24ωρη λειτουργία ορισμένων δομών ΠΦΥ στο λεκανοπέδιο αλλά και στην αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν μέσα από μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου και δεσμεύθηκε ότι θα πάρει υπ’ όψιν του τις επιμέρους παρατηρήσεις τους, πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών.
Να σημειωθεί ότι διαφωνίες για την πρόταση νόμου για τον «χρόνο εργασίας των γιατρών» εξέφρασαν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζει απλά και μόνο την οδηγία 88 ΕΚ/2003 την οποία επικαλείται, αλλά το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων της ΕΕ των τελευταίων ετών περί χρόνου εργασίας γενικά. Εάν δε εφαρμοστεί, οι ώρες εργασίας αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Επίσης, τονίζουν ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερών που ο κάθε γιατρός θα είναι ελεύθερος εφημεριακής υποχρέωσης και θα υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών.
Η ΟΕΝΓΕ επιμένει στο διεκδικητικό της πλαίσιο (5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο, 1 εφημερία την εβδομάδα με περιλαμβανόμενο σε αυτήν αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης, ρεπό μετά την εφημερία, να γίνουν οι χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών, να επανέλθουν οι αποδοχές στα προ των μνημονίων επίπεδα.
Η πολιτική ηγεσία υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι οι αντιρρήσεις της ΟΕΝΓΕ οφείλονται σε «ιδεοληψίες». Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει τόσο στην αποφυγή του προστίμου που έχει επιδικαστεί στην χώρα όσο και στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης.