Η υπερθερμία αυξάνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα στους καρκινικούς όγκους

Τον σημαντικό ρόλο που παίζει η υπερθερμία στη θεραπεία του καρκίνου, τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπερθερμίας ESHO 2017, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από Τετάρτη 21 έως Παρασκευή 23/6 2017.

Κλινικά η υπερθερμία ορίζεται ως η ανύψωση της θερμοκρασίας τοπικά – τοπικά πέρα από το φυσιολογικό σε εύρος 42ºC ως 45ºC, ή συστηματικά σε όλο το σώμα σε εύρος 41.5ºC – 41.8ºC χωρίς να προκαλεί σοβαρά τοξικά φαινόμενα. Η υπερθερμία πραγματοποιείται με τη χρήση μικροκυμάτων, ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων, υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η Ογκολογική Υπερθερμία αποτελεί μία ατοξική, καρκινοκτόνο, ανοσοδιεγερτική και φυσική θεραπεία, που παρουσιάζει μεγάλη συνεργητικότητα όταν εφαρμόζεται συνδυαστικά με τις πιο συμβατικές θεραπείες (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία).

Πρόκειται για μία θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με υπερθέρμανση, χωρίς επιπλοκές, ή παρενέργειες και παράλληλα έχει ανοσοδιεργερτική επίδραση. Η υπερθερμία εφαρμόζεται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία σε περίπου 20 μορφές καρκίνου, υπερδιπλασιάζοντας την ανταπόκριση του ασθενούς, ενώ το κόστος της είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της χημειοθεραπείας, καθώς κάθε συνεδρία στοιχίζει 200-250 ευρώ. Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, όταν πρόκειται θεραπεία με τοπική υπερθερμία, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 12 συνεδρίες, ενώ, όταν πρόκειται και ολοσωματική, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις συνεδρίες.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κουλουλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, πρόεδρος ΕΕΟΥ (Ελληνική Εταιρεία Ογκολογικής Υπερθερμίας), τουλάχιστον 20 τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν δείξει ότι η προσθήκη υπερθερμίας στα άλλα θεραπευτικά σχήματα διπλασιάζει μεσοσταθμικά τα αποτελέσματα των άλλων θεραπειών.

Ο Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Erasmus, Ολλανδία, ESHO (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογικής Υπερθερμίας), Gerald van Rhoon, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των νανοσωματιδίων και την ανοσοενίσχυση που προκαλούν, ενώ ο καθηγητής Szasz, Παν. San Istvan Βουδαπέστης έδειξε με πολλαπλές μελέτες, προκλινικές και κλινικές, ότι η ογκοθερμία προκαλεί το εντυπωσιακό φαινόμενο της απομακρυσμένης υποστροφής μεταστατικών όγκων, αν υποβληθεί σε θεραπεία ο πρωτοπαθής όγκος, αλλά όχι οι ίδιες οι μεταστάσεις.

Το γεγονός ότι η ιατρική πράξη της υπερθερμίας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρότι έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥ από το 2010, σημείωσε ο Αίας Θεόδωρος Παπασταύρου, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής, ΙΑΣΩ GENERAL & Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ESHO 2017.

Η υπερθερμία εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα για τη θεραπεία επιφανειακών καρκινικών όγκων σε δύο δημόσια νοσοκομεία, στο Αρεταίειο από το 2012 και στο Αττικόν, ενώ για τη θεραπεία των εν τω βάθει όγκων εφαρμόζεται σε ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η προ διετίας προσπάθεια για προμήθεια μηχανήματος υπερθερμίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έπεσε στο κενό για γραφειοκρατικούς λόγους. Αίτημα για την προμήθεια μηχανήματος υπερθερμίας υπέβαλε εκ νέου τον περασμένο Απρίλιο η καθηγήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ και διευθύντρια εργαστηρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΑΧΕΠΑ, Κυριακή Πιστεύου – Γομπάκη.

Η υπερθερμία στη μάχη κατά του καρκίνου

Η υπερθερμία θεωρείται ο τέταρτος πυλώνας της ογκολογίας και συνδυαστικά με την χημειοθεραπεία και τις ακτινοθεραπείες υπεδιπλασιάζει την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία, σύμφωνα με τον κ. Άλφρεντ Μπάριτς, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εξατομικευμένης Ογκολογίας και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Η υπερθερμία πλέον εγκαθίσταται στην συνείδηση γιατρών πολλών χωρών, με τη λογική ότι βάσει των διεθνών μελετών μπορεί να αποτελέσει και αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της ογκολογίας. Δηλαδή, γνωρίζουμε την κλασική διαχείριση των ογκολογικών ασθενών με χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Σε αυτή τη φαρέτρα έρχεται να προστεθεί η υπερθερμία. Όπως διαφαίνεται από όλες τις μελέτες, όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά των ανταποκρίσεων των ασθενών. Γι΄αυτό θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στις περισσότερες χώρες που άρχισαν να το εφαρμόζουν. Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες για τους συνδυασμούς της υπερθερμίας που επιφέρουν μια σημαντική βελτίωση στα ποσοστά ανταποκρίσεων των ασθενών οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή. Οπότε η υπερθερμία είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μπαλαντέρ στη μάχη κατά του καρκίνου”.

“Κατ΄αρχήν η υπερθερμία είναι ένας καινούργιος τομέας για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη για την Γερμανία ούτε για την Αμερική. Θεωρείται, επίσης, ως ένας κρίσιμος πυλώνας για την ενίσχυση των άλλων θεραπευτικών μεθόδων της αντιμετώπισης του καρκίνου που είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Δηλαδή, δρα ενεργειακά με αυτές τις τις θεραπείες αυξάνοντας το αποτέλεσμά τους, είτε είναι για ριζική θεραπεία, για εκρίζωση του όγκου, είτε για παρηγορική θεραπεία δηλαδή για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, λόγω του προχωρημένου όγκου όπως πόνος απόφραξεις, αιμορραγίες και ανάλογα συμπτώματα. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μπει σε κάθε νοσοκομείο ή τουλάχιστον σε κάθε ακτινοθεραπευτικό τμήμα, διότι πρώτον δεν εκπέμπει ακτινοβολία , δεν έχει καμία επικινδυνότητα, δεύτερον είναι πολύ ασφαλές και σε αυτόν που το χρησιμοποιεί και σε αυτόν το υφίσταται και πρέπει να είναι μέσα σε ακτινοθεραπευτικό τμήμα γιατί η μία θεραπεία από την άλλη πρέπει να έχει χρονική απόσταση περίπου μισή ώρα”, συμπλήρωσε η κ. Πιστεύου Γομπάκη

Δείτε επίσης