Με έγγραφη συναίνεση της μητέρας θα χορηγείται πλέον υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
Στη συνέχεια η μητέρα θα καλείται να συμπληρώσει ειδικό έντυπο (έγγραφη συναίνεση) για την τυχόν χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, το οποίο θα υπογράφεται εις διπλούν και θα φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.
Η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων, πανεπιστημιακών νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών της χώρας και λοιπών νοσοκομείων που επιδιώκουν δημόσιο ή και κοινωφελή σκοπό, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους.
Η συμπλήρωση του εντύπου γίνεται με ευθύνη του παιδίατρου ή εναλλακτικά της μαίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45%.
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθηνών και η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική εταιρεία, έχουν ξεκινήσει όχι μόνο να ενημερώνουν τις μέλλουσες μητέρες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να τις διευκολύνουν στην άσκηση αυτής της πρακτικής, αλλά και να προσφέρουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στους επαγγελματίες Υγείας.
Δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για θηλασμό, 2017.