Εθνικό σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου ζητούν από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας οι ογκολογικοί ασθενείς.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που εκπροσωπεί 27 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα προειδοποιεί ότι ο νέος νόμος για την φαρμακευτική πολιτική εισάγει δημοσιονομικά κριτήρια που θα πλήξουν ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς.
Τόσο οι καρκινοπαθείς, όσο και οι ευάλωτοι οικονομικά ασθενείς, πλήττονται ευθέως από τα νέα οριζόντια μέτρα που θέσπισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφορούν στην ένταξη των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, καταγγέλλει η (ΕΛΛΟΚ). Γι’ αυτό, απευθύνουν έκκληση τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξαιρεθούν οι ογκολογικές θεραπείες από τα νέα μέτρα.
Η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως αρνητική την εξέλιξη σε ότι αφορά την φαρμακευτική πολιτική, καθώς θεωρεί ότι η εισαγωγή δημοσιονομικών κριτηρίων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης θα αποτελέσει εμπόδιο στην έγκαιρη πρόσβαση στις νέες θεραπείες, σε μια εποχή μάλιστα που αναμένεται να εγκριθούν από τον EMA αρκετά νέα αντικαρκινικά φάρμακα.
«Ως πολίτες γνωρίζουμε τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και δεν ζητούμε την άκριτη έγκριση των πάντων. Όμως, τα νέα ακριβά φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι αποδεκτό να κοστολογείται και να συμψηφίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια η ζωή των ασθενών με καρκίνο» τονίζει η Ομοσπονδία.
Η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους Εθνική Αρχή Νεοπλασιών, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των πασχόντων. Επίσης, ζητά ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο του Καρκίνου και φορέα ΗΤΑ (Κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας: Health Technology Assessment), που θα αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια τις νέες θεραπείες.
Οι ογκολογικοί ασθενείς ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το υπουργείο Υγείας, την άμεση εξαίρεση τους και των νέων αντινεοπλασματικών φαρμάκων από τις διατάξεις του άρθρου 89 του νόμου 4472/2017, την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβασης στα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης του ΕΟΦ και την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για έγκριση τιμολόγησης και αποζημίωσης βάσει του εργαλείου μεγιστοποίησης κλινικού οφέλους.