Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται και το κινητό τηλέφωνο

Οι νέοι που χρησιμοποιούν πολλές ώρες το κινητό τους τηλέφωνο, πάνω από 5 ώρες την ημέρα, κινδυνεύουν να εμφανίσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Muscle and Nerve.

To σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome) είναι μια ενοχλητική πάθηση που προκύπτει όταν υπάρχει πίεση σε ένα νεύρο του καρπού του χεριού και λέγεται μέσο νεύρο.

Τα συμπτώματα είναι πόνος που μερικές φορές εκτείνεται προς το βραχίονα, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα των δακτύλων και αδύναμη λαβή σε προχωρημένο στάδιο. Το σύμπτωμα που βοηθάει στη διάγνωση του συνδρόμου είναι ότι το μούδιασμα στα δάχτυλα δεν περιλαμβάνει το μικρό δάκτυλο. Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί παραμένει μια μυϊκή αδυναμία στο χέρι.

Το 2015, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurological Scientists συμπέρανε ότι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή είναι μικρός παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Αλλά τώρα, η νέα μελέτη βρήκε σχέση ανάμεσα στην εκτεταμένη χρήση των smartphones και του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται στις μονότονα επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνει κανείς χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο για ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κύριος παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο είναι οι μονότονες κινήσεις. Μέχρι σήμερα το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα έχει συσχετιστεί με ορισμένα επαγγέλματα όπως π.χ. είναι οι δακτυλογράφοι δεδομένου ότι οι κινήσεις που κάνουν είναι μονότονες.

Απαραίτητο το τακτικό διάλειμμα

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 48 άτομα ηλικίας 18-25 ετών, πολλοί από τους οποίους στην πραγματικότητα δεν ανέφεραν τα κλασικά συμπτώματα του συνδρόμου.

“Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα πόνου στο ερωτηματολόγιο μας και οι φυσικές δοκιμές βαθμολόγησαν το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα”, δήλωσε ο Peter White, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Υγείας του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν συχνότερα 5 ή περισσότερες ώρες χρήση των συσκευών τους ημερησίως είχαν διακεκριμένα και πεπλατυσμένα μεσαία νεύρα που συνδέονταν με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συχνότερα θετικές δοκιμές ενδεικτικές του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και συχνότερα ανέφεραν πόνο στο χέρι και στο καρπό.

Πάνω από τους μισούς μανιώδεις χρήστες των συσκευών τους (το 54%) ανέφεραν μυοσκελετικούς πόνους ή ενοχλήματα, σε σύγκριση με το μόλις 12% όσων δεν έκαναν βαριά χρήση.

Ειδικά όσοι περνούσαν σχεδόν όλη την ημέρα (πάνω από 9 ώρες το 24ωρο) γράφοντας και διαβάζοντας στα κινητά και στα τάμπλετ ή παίζοντας με τις κονσόλες στις ελεύθερες ώρες τους, σχεδόν όλοι είχαν έντονους και χρόνιους πόνους στα δάκτυλα και στους καρπούς τους. Οι ερευνητές τούς υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση διαπιστώνοτας ότι το μέσο νεύρο τους ήταν διογκωμένο και πιο επίπεδο από το φυσιολογικό, ενώ ταυτοχρόνως υπήρχε πρήξιμο (οίδημα) σε έναν βασικό σύνδεσμο της περιοχής.

Οι χρήστες των φορητών συσκευών πρέπει να διατηρούν τους καρπούς τους όσο το δυνατόν πιο ίσιους όση ώρα πληκτρολογούν ή σκρολάρουν, ανέφερε ο White. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν συνέχεια το ίδιο δάκτυλο και χέρι για όλες τις λειτουργίες, ενώ απαραίτητο είναι να κάνουν τακτικά διάλειμμα για να ξεκουράζουν τα χέρια τους.

Δείτε επίσης